tisdag 8 juli 2014

Hon & han

Hon & han av Katarina von Bredow, utgiven av Rabén & Sjögren, 2014

Hon & han är andra delen i en planerad trilogi och fortsättningen på den helt fantastiska första delen, Du & jag, som kom ut förra året. I Du & jag är Andreas 11 år huvudperson och vi får läsa om en tid i hans liv då allt förändras. Läsaren får följa Andreas in den där förvirrande, oroande känslan man översvämmas av när man blir förälskad. Och vi får vara med Andreas i den panikartade sorgen när hela hans vardag rämnar. Som läsare (och skolpsykolog) fascinerades jag att författarens förmåga att realistiskt och nyanserat skildra det komplicerade relationsspelet i skolan. Var och en har sin roll att spela och retsamma skratt, överdrivna suckar och taskiga kommentarer definierar vem du är i skolans dramaturgi. Alla barn kan redan vid första anblicken urskilja de coola, den som följer efter och försöker avancera i hierarkin, och töntarna. För vuxna är det mycket svårare att se det som sker under ytan.

I Hon & han fortsätter berättelsen, nu utifrån Alicias perspektiv. Alicia går i samma klass som Andreas och hon kämpar hårt för att bli vän med den coolaste tjejen i klassen, Ida. Det gäller att hela tiden ha de rätta kläderna och säga rätt saker. Alicia tycker att det är svårt att snabbt kasta ur sig roliga kommentarer, hon har lättare att uttrycka sig i skrift. Därför är Facebook så bra, där hinner hon tänka efter och uttrycka sig coolt. Och där kan man ju låtsas att man är lite äldre än man egentligen är. En dag får Alicia en vänförfrågan från en jättesnygg 17-årig kille, som berättar att han lagt märke till henne på en fest. Om man hade en sådan kille skulle man omedelbart bli populär ...

Liksom i första delen handlar Hon & han om livet på mellanstadiet, gestaltat utifrån barnens perspektiv. Och även i andra delen lyckas författaren förmedla barnens tankar, känslor och handlingar på ett mycket trovärdigt sätt. Även en vuxen blir mycket engagerad i berättelsen, jag hade rejält hög puls och var tvungen att sträckläsa för att få veta hur det skulle gå. Och jag väntar otåligt på den avslutande delen.

Sammantaget är Hon & han en suverän skildring av hur det är att vara nästa tonåring i en värld där man det gäller att spela spelet på rätt sätt för att bli någon som räknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar