tisdag 31 december 2013

2013 års ditt och datt

2013 års tyngsta

Jippi, jag tog mig faktiskt genom den här tegelstenen. Men jag har svårt att ge något samlat omdöme om den. På många sätt är Ulysses flera böcker i en; en del fantastiskt bra, en del urtråkiga. Framför allt blev jag förvånad över alla erotiska inslag, Mollys avslutande monolog är sannolikt mer givande än vilken nyans-bok som helst.


2013 års vackraste

Efter att ha läst Ru var förväntningarna på Mãn skyhöga. Och de infriades med råge. Varje ord i Mãn är noggrant utvalt för att sammansmälta med och förhöja helheten. Liksom vid tillagandet av de traditionella maträtterna väger författaren orden på våg, smakerna kompletterar varandra, aromen virvlar runt på sidorna och får läsaren att sucka av njutning.


2013 års mest gripande

Göran Rosenbergs berättelse om hans fars väg till och från Auschwitz var en av årets överraskningar. Med ett dröjande, vackert, poetiskt språk låter författaren läsaren få ta del av pojkens och den vuxne mannens försök att förstå och vara trogen berättelsen om faderns liv. Rosenberg ger läsaren en ny nyans av förintelsens följder, vilket gör denna bok till angelägen läsning.


2013 års överraskning

En underhållande roman om en man som heter Ove, kunde det vara något för mig? Jag var tveksam, men bestämde mig för att ge den en chans. Och det är jag glad över, boken om Ove är helt enkelt en underbar berättelse om en rigid mans upplevelser av den stora kärleken och den stora sorgen. Det här är en bok som får läsaren att både skratta och gråta.


2013 års livsverk

Så kom då äntligen den tredje delen i Gardells trilogi om Rasmus, kärleken och AIDS ut och jag lyssnade till alla delarna i sträck. Vilket livsverk han har skapat! Böckerna påminner om det hemska tid då skräcken för AIDS och homofobin florerade och jag kommer på mig själv med att skämmas över att jag glömt. Den oerhört sorgliga berättelsen om Rasmus och hans vänner hjälper oss att minnas.


2013 års författarmöte

Sedan mitten av 1980-talet har jag läst alla Vibeke Olssons romaner. Mina favoriter är serien om Romarriket och Molnfri bombnatt. Under 2013 har jag läst flera delar i serien om sågverksungen Bricken, som utspelar sig under den tid då arbetar- och väckelserörelsen växte fram. Att få träffa Vibeke lite på tu man hand för en kort pratstund under årets Bokmässa var fantastiskt!2013 års införskaffning

Så har jag då också äntligen skaffat mig en läsplatta. Men jag har inte riktigt blivit vän med den ännu. Fördelen med en vanlig bok är att den inte kräver att man först läser 194 sidor om hur den ska användas. Jag kommer att använda plattan framför allt för "tyngre" läsning, men för vanlig lustläsning kommer boken att kvarstå som mitt förstahandsval.


2013 års roligaste

Som vanligt kommer Bokmässan högt upp på denna lista, men i år blir den nätt och jämnt slagen av mina nya litteraturpoäng efter den avklarade A-kursen. Kanske blir det fortsatta studier under 2014.


Löften inför 2014

Nej, det blir faktiskt inga löften inför nästa år. Däremot har jag en nyårsönskning som jag hoppas slår in. Under 2013 har jag varit riktigt bloggtrött och mestadels pliktskyldigt recenserat en del böcker. Jag hoppas att jag 2014 ska få tillbaks lusten att blogga för bloggandets - boksamtalets - egen skull. Jag skulle vilja skriva inlägg om vad jag tänker och tycker i stället för att redovisa vad jag läst. Jag hoppas så att min önskan slår in!


GOTT NYTT ÅR!

9 kommentarer:

 1. Ser fram emot ett nytt år med Lyran - och emot att dela tankarna om din läsning! Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. Gott Nytt År Lyran, Jag gillade också Ove.
  Hoppas komma till bokmässan 2014, hoppade detta år.
  Mia

  SvaraRadera
 3. Önskar dig ett riktigt gott nytt! Hoppas du hittar lusten, dina inlägg är ovärderliga tillskott i bloggosfären. Jag har tipsat om jorden runt 4 s sista etapp i mitt vardagsrum för världslitteratur och jag hoppas på fler resor tillsammans. Och mässor!

  SvaraRadera
 4. Gott nytt 2014! Håller tummarna för att din önskan slår in, och för att Vibeke Olsson fortsätter med Bricken-böcker :)

  SvaraRadera
 5. Jag ser fram emot att läsa dina tankar under året som kommer. Just nu är jag helt uppslukad av "Dublinesk" (Enrique Vila-Matas) och givetvis citeras flitigt från James Joyce' "Ulysses" här." Mãn" står jag fortfarande i kö på- men jag lär nog få hem den snart. God fortsättning, Lyran, önskar jag.

  SvaraRadera
 6. Jag känner igen din känsla. Mitt 2013 har läslusten funnits men skrivlusten har det varit sämre med. Men jag tror på 2014. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 7. Tack för alla tumhållningar och goda önskningar.

  SvaraRadera