söndag 16 december 2012

Uppslukad av Bron

Den senaste tiden har jag läst många texter väldigt fort för att recensera eller för att diskutera på seminarier. Även om många av texterna varit mycket bra har jag inte riktigt sugits in i berättelserna. Ända tills jag igår kväll läste fem ynka sidor i Drömmen om en bro av Maylis de Kerangal. Jag hann inte läsa mer, men idag har jag läst desto mer. Jag skulle ha julshoppat, men hamnade tillsammans med boken på ett fik i stället...

Dryga 70 sidor in i boken är jag stormförtjust. Egentligen har det inte hänt så mycket ännu, men handlingen hittills verkar mycket lovande. Däremot har författaren presenterat mig för huvudpersonerna på ett föredömligt sätt. Men det är inte heller detta som gör mig så barnsligt förtjust, utan själva texten. Författaren skriver i långa meningar som plöjer fram över sidorna och håller min uppmärksamhet i ett järngrepp. Vartenda ord (och de är många) är läsvärt och texten präglas av ett rikt bildspråk, till brädden fyllt av metaforer och liknelser:
"Hon stelnar till för en kort stund och lyssnar till tystnaden som genomborras av enstaka bilar som dundrar förbi bakom henne, en mineralisk tystnad där varje ljud framträder för sig och pollinerar dem omgivande luften - en kiselsten rullar, en sten knakar, en skorpion krafsar på marken -, en riktig vildkattstystnad, och nattens hävstång får då dagen att lyfta, drar isär landskapet till det yttersta, som när man vidgar en bild till fullskärmsformat, och horisonten är plötsligt så nära att Summer sträcker ut armen för att röra vid den, själv berörd, och hoppar till när hon plötsligt uppfattar ljudet av människosteg, det är chauffören som frågar hur är det miss?" (s 46).
Jag hade tänkt fila på listan över årets bästa böcker lite i förväg, men inser att jag nog måste lämna en plats för Drömmen om en bro. Har någon av er läst den?

11 kommentarer:

 1. Nej, inte läst men ändå sen jag var med och röstade fram omslaget på FB har jag tänkt på den.....så det blir nog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att den håller hela vägen så jag kan rekommendera den.

   Radera
 2. Jag blir helt stressad av språket jag. Det finns inget tillfälle att andas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som värsta träningspasset - och det gillar jag :)

   Radera
 3. Javisst har jag läst och skrivit om den på bloggen, men riktigt till 10-i-topp kom den inte. Det kan jag avslöja i förväg.
  http://mimmimarie.blogspot.se/2012/11/dagens-klondike-i-coca.html

  SvaraRadera
 4. Vackert! Den får hamna på min lista över böcker att läsa 2013

  SvaraRadera
 5. Inte lika entusiastisk som du. Har faktiskt inte ens läst klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade du den inte i början heller?

   Radera
  2. Jo, precis i början men sedan så var det inte min grej. Kan inte komma på varför.

   Radera