onsdag 26 december 2012

Julläsning - Stål

Jag strejkar från allt vad måsteläsning heter och lustläser för glatta livet. Igår läste jag därför halva Stål av Silvia Avallone och är djupt imponerad. Att Stål är skriven av en 26-årig debutant bådar gott, jag ser fram emot att läsa mer av Avallone. Stål handlar om två unga flickors djupa vänskap och gryende sexualitet i ett Italien långt från turiststråk och romantiska föreställningar. Livet är hårt för alla i den lilla staden med dess stålverk. På ett rättframt språk skildrar Avallone de unga flickornas känslostormar så att jag som läsare blir alldeles matt av igenkänning. Fantastiskt!

9 kommentarer:

 1. Jag har också påbörjat "Stål" nu under julhelgen, och det lutar åt att det här blir årets bästa läsning! Löv it!

  SvaraRadera
 2. Minsann! "Stål" var julläsning för mig också- jo, hon imponerar Avallone, det gör hon verkligen. Bra att en italiensk bok blev översatt till svenska. Lite omväxling i allt det engelskspråkiga- och "Stål" är väl värd allt beröm den fått.

  SvaraRadera
 3. Åh, ja, visst är den helt underbar! Och apropå Ingrids kommentar ovan så har ju flera bra italienska författare introducerats på svenska i år tack vare förlaget astor. kolla deras utgivning, Ingrid! Jag skrev såhär om Stål: http://ordochingavisor.se/2012/11/21/avallone/

  SvaraRadera
 4. Ja, Stål hamnar definitivt på min topplista för 2012!

  SvaraRadera
 5. Håller med dig, det finns något magiskt i hur det hårda kalla möter det mjuka formbara i berättelsen.

  SvaraRadera
 6. Åh, nu blir jag ju bara ännu mer sugen på den här boken! :-)

  SvaraRadera