måndag 31 december 2012

Årets ditt och datt 2012

2012 års genombrott

Efter att under flera år misslyckats med försöken att läsa skönlitteratur på engelska kom genombrottet under 2012. Först läste jag de tre delarna i Hungerspelen (gillade första delen men tyckte att de andra bara var OK) därefter läste jag Neil Gaimans spännande The Graveyard Book. Just nu har jag tyvärr fastnat i Dark Places av Gillian Flynn, men det beror vare sig på språket eller innehållet, utan på tidsbrist. Jag hoppas kunna läsa ut den mycket snart.


2012 års crossover

Begreppet crossover-litteratur har dykt upp de senaste åren och speglar en intressant del av bokmarknaden. För naturligtvis är det så att det finns mycket litteratur som passar att läsas av både ungdomar och vuxna. Årets cossover, tillika en av årets mest gripande berättelse, var Jellicoe Road av Melina Marchetta, en bok som handlar om barns kamp att överleva i en värld där de vuxna sviker. Gråtvarning utfärdas.


2012 års sämsta

Ja, jag vet att jag retar gallfeber på många när jag ifrågasätter om vissa böcker är värda att läsas. Men jag anser verkligen att vissa böcker speglar och förstärker fördomar och stereotypier på ett destruktivt sätt. För naturligtvis blir man påverkad av det man läser, även om man ser skillnad på verklighet och fiktion. Dessutom är de stereotypier som skildras i böckerna högst påtagliga och "verkliga" i dagens samhälle. Boken jag talar om är första delen i Twilightserien, och den handlar om den bräckliga Bella och den kontrollerande, dominante pojkvännen, tillika vampyren, Edward. Förutom de könsspecifika stereotypierna hyllar boken skönhet och rikedom. Bläh!


2012 års bästa

Som vanligt var många böcker med och kämpade om titeln årets bästa. Den bok som dock berörde och utmanade mest var berättelsen om kampen mellan den sydafrikanska lantbrukarhustrun och hennes svarta hembiträde. Milla de Vet ligger för döden, hennes kropp förtvinar i ALS, hon har förlorat förmågan att röra sig och tala. Hon tas hand om av hembiträdet Agaat, som bott hos familjen sedan hon var liten. Komplicerad är relationen mellan den vita frun och hennes svarta hemhjälp, lika komplicerad som relationen mellan svarta och vita varit under lång tid i apartheidsystemets Sydafrika. Förutom att vara bäst har Agaat dessutom det vackraste omslaget.


2012 års läsutmaningar

Det gick helt enkelt lite si och så med årets läsutmaningar. En Norden Runt-resa planerades inför årets Bokmässa, men tyvärr blev det inget av med den utmaningen. Sommarens klassikerutmaning blev dock en stor framgång. Många bloggare var med och läste dryga 70 klassiker. Jag anslöt mig också till Lindas utmaning att läsa italienare i maj, köpte en bok och läste den inte. Jag anslöt mig INTE till Jessicas utmaning att läsa Strindberg, men har läst en del av och om honom under året (Röda rummet, Hemsöborna, Fröken Julie, Siri, Strindberg för dig som har bråttom, Ensam). Under hösten har jag haft en improviserad Kina-utmaning på bloggen, den har lett till att jag läst två nya kinesiska författare.


2012 års student

Efter att ha varit nyfiken på att plugga lite litteraturvetenskap gjorde jag 2012 slag i saken. Under vårterminen läste jag 7½ poäng om Nobelpriset i Umeå (distans/nät). Det var en stor utmaning för mig att våga börja skriva mer på allvar om litteratur och jag blev glatt överraskad av de kommentarer jag fick av examinatorn. Under hösten började jag en grundkurs (A-kurs) i litteraturvetenskap i Göteborg (distans/nät). Hittills har jag klarat av den första deltentan och jag har framför allt lärt mig mycket om litteraturanalys.


Löfte inför 2013

Jag brukar ju lova varje år att jag ska läsa och den traditionen följer jag även i år. Nästa år ska jag läsa! Jag ska läsa mängder av kurslitteratur och mängder av lustläsningsböcker. Jag kommer garanterat att skaffa fler böcker till bokhyllan än jag läser, men jag ska göra ett allvarligt försök att läsa lite av det jag redan har. Jag tänker mig också att jag kommer att recensera en hel del intressanta nyheter och jag kommer säkert att hoppa på och/eller starta någon läsutmaning.

GOTT NYTT ÅR!

5 kommentarer:

 1. Fint nyårslöfte där! Ett som också jag kan skriva under på. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt Läsår!

  SvaraRadera
 2. Nyårlöften möjliga att hålla låter de som! Gott nytt år!

  SvaraRadera
 3. Ja, man ska ju inte göra det svårare för sig än nödvändigt, fram för hållbara löften!

  SvaraRadera
 4. På tal om Twilight så sa jag ju på Bokmässan att jag höll på att skriva ett eget inlägg i "debatten". Jag lovade att länka men har glömt det. :) Nåväl, här är det:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/12/04/laser-vi-alltid-med-nagon-form-av-glasogon/

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig sammanfattning du har gjort över ditt läsår 2012! :-)

  SvaraRadera