torsdag 6 september 2012

Teddy till salu

Teddy till salu text av Lin Hallberg, illustrationer av Margareta Nordqvist, utgiven av Rabén & Sjögren, 2007

Äntligen, äntligen har dottern fått upp ögonen för hästböcker! Tack snälla fröken Fiktiviteter som kom med en sån bra present på 7-årsdagen. För första gången har dottern fått uppleva hur det är att hela tiden vilja läsa lite till för att få veta vad som kommer att hända. Så nu är vi äntligen två i huset som gillar hästböcker. Än så länge är det jag som läser för dottern, men den här typen av bok tror jag kan locka henne att börja läsa lite längre texter själv.

Elsa längtar efter en alldeles egen ponny. Hon har nyligen flyttat till ett nytt hus tillsammans med mamma, låtsaspappa och låtsasstorasyster Mikaela. Och Mikaelas underbara häst Santos. Mamma tycker egentligen att Elsa är lite för liten för en egen häst, men så hittar familjen en mycket billig liten ponny, Teddy. Men Teddy är en ouppfostrad, ovårdad ponny som mamma inte alls tycker passar Elsa. Fast det tycker Elsa. Och än mer tydligt att det behövs en ponny till i stallet blir det när Santos börjar visa tecken på att må dåligt av att vara ensam hela dagarna. Kanske blir det en ponny till?

Berättelsen om Elsa och hennes längtan efter Teddy är en riktig bladvändare. Och lika roligt tycker den hästintresserade dottern att det är att läsa om allt som sker i stallet och under ridturerna. Teddy till salu är en klassisk hästbok, de var ungefär likadana när jag läste dem för 40 år sedan. Fast då pratade man inte om plastfamiljer. Men längtan efter en egen häst var lika stark på den tiden.

Texten i Teddy-boken har ett bra driv, samtidigt som den är fylld av häst- och ridreferenser. Illustrationerna är svart-vita och mycket vackra. Vem som helst skulle vilja ha hästen Santos, som är så underbar. Dottern önskar sig nu alla andra Teddy-böcker i julklapp. Fast jag tror inte att hennes mamma vill vänta riktigt så länge...

2 kommentarer:

  1. Jättekul att ni båda gillade den! Det är så mycket roligt som händer med förstaklassarna, iaf för boktokföräldrar, idag läste T ut sin första bok på egen hand, en Lasse Maja. Hon är mycket stolt och jag glad att hon vill :)

    SvaraRadera