fredag 2 september 2011

Bokbloggare på frammarsch

När jag startade den här bloggen fanns redan Bokhora och en del andra stora bloggar. Men framför allt fanns det mängder av små, intressanta bokbloggar som levde sitt liv i relativ tysthet. Ett fåtal av de större bloggarna fick recensionböcker av förlagen, men det tillhörde egentligen undantagen. De flesta av oss köpte och lånade det vi vill läsa.

Ganska snart förändrades dock detta. Förlagen fick upp ögonen för det som idag populärt kallas sociala media och där fanns ju redan bloggarna. Piratförlaget, Alfabeta, Kabusa, Forum, Ordfront och Brombergs gav mig tidigt recensionsböcker, till min egen förvåning måste jag medge. Det tog lite längre tid för de stora i branschen att se bokbloggarnas potential. Jag fick i och för sig ganska tidigt böcker av Norstedts, men det var jag relativt ensam om. Nu har de å andra sidan slutat ge mig recensionsböcker, men jag tror att de skickar till andra bokbloggare. I år har även Bonniers satsat på att nå ut även via bokbloggare, en klok satsning skulle jag tro.

Många bokbloggare får numer böcker av förlagen och det har varit en hel del skriverier om detta. Debatten har bland annat handlat om konkurrensen mellan "riktiga" recensenter och bokbloggare. På Bokmässan 2009 debatterades detta under rubriken Kulturrecensenter vs Bloggare. Jag har alltid haft lite svårt att förstå denna debatt eftersom kulturrecensenten och bloggaren helt enkelt inte sysslar med samma sak på samma villkor. En annan diskussion som förts under åren är att bokbloggare är alldeles för blåögda (och snikna?) och därför alltid skriver positiva recensioner om man fått en bok. Ja, vad man tänker om detta beror väl i grunden på vilken människosyn man har. Här finns ett gammalt inlägg som bland annat berör ämnet.

Det senaste året har inneburit en hel del förändringar för bokbloggarna. Man har uppenbarligen börjat se oss som en viktig del i en bransch som har problem med vikande försäljningssiffror o s v. Bokmässan inledde ett samarbete med oss bloggare redan förra året och i år har de utsett ett helt gäng av oss som bloggambassadörer. Både i dags- och veckopress har vi synts, undertecknad har bland annat uppmärksammats i Kattis & Co och GP hade i våras en artikel om bokbloggare där flera intervjuades.

Vart var jag egentligen på väg med detta vindlande inlägg? Jovisst ja, jag ville ju säga grattis till Bokhora som igår fyllde 5 år och som idag omskrevs i DN angående detta. Numer kallas vi för en "maktfaktor i bokbranschen", man får nog ändock anse att den makt vi besitter är liten. Men visst tar vi plats på ett nytt sätt, Karin Berg och Petra Jankov Pitcha kommer till exempel att ha monterprogram och seminarium på Bokmässan om hur man startar en bokblogg, samtidigt lanseras deras bok Konsten att bokblogga.

Slutet på denna omständliga text blir således: Hipp, Hipp Hurra för Bokhora och för alla andra bokbloggare!

5 kommentarer:

 1. Bra inlägg och intressant att förlagen får upp ögonen för oss bokbloggare.

  SvaraRadera
 2. Jag har precis börjat det här med blogg och jag hade faktiskt ingen aning om hur stort det är. Och då är det bara bokbloggar jag pratar om.

  SvaraRadera
 3. Hipp hurra för Bokhora och alla andra bokbloggar!

  Konstigt det där med Norstedts förresten. De var hur generösa som helst mot mig tidigare, efterfrågade en bok nu senast men fick till svar att de avböjde eftersom de inte tyckte att räckvidd och engagemang uppfyllde deras kriterier för att ge mig recex. Räckvidd kan jag förstå då min bokblogg inte är så himla stor, men engagemang? Förstår inte riktigt vad de menade med det och med risk för att mitt självförtroende som bokbloggare skulle få sig en knäck, mitt i allt elände i mitt privatliv, så avstod jag från att fråga vad de menade.

  SvaraRadera
 4. Du fick i alla fall ett svar Titti, det fick inte jag. Men jag ska fråga en gång till och se vad som händer. Räckviddskriteriet kan jag förstå, men kommentaren om engagemang verkar underlig.

  SvaraRadera
 5. Ja jag har läst hos andra bokbloggare att Norstedts oftast inte ens svarar så jag blev lite förvånad faktiskt.

  SvaraRadera