tisdag 5 oktober 2010

Månadssummering - September 10

Underbara språkkonstverk, härlig magi och afrikanska miljöer dominerade under denna period.


Andarnas hus av Isabel Allende

Andarnas hus handlar om en udda familjs öden under flera generationer. Vi får möta den koleriske Esteban, den klärvoajanta Clara och deras barn och barnbarn i en helt underbar latinamerikansk skröna som utspelar sig mot bakgrund av landets (Chiles) politiska situation. Härlig blandning av realism och magi, berättarglädje och fängslande personporträtt.


Alla vilda av Birgitta Stenberg

Alla vilda ingår i författarens svik av självbiografiska romaner och den utspelar sig under 50-talet. Huvudpersonen och hennes vänner är unga, de ägnar livet åt konstnärligt arbete, de lever ut sin sexualitet och de berusar sig med olika medel. Jag har tyvärr svårt att bry mig om människorna i boken, jag upplever inte att de bryr sig om varandra eller ens sig själva.


På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust

Att berätta vad denna roman handlar om låter sig inte riktigt göras om man inte ska gräva ner sig i detaljer om kakätande och tedrickande. Här finns definitivt ingen spännande handling, författaren skildrar i stället en tidsepok, en miljö. Språket är otroligt fantastiskt, texten svävar fram och fyller mig med häpen beundran (eng "awe" beskriver bäst min känsla).


Pojken på andra sidan av Irene Sabatini

Pojken på andra sidan är en berättelse om komplicerad kärlek, som ses mot bakgrund av ett land i våldsam turbulens. Tillsammans bildar de båda perspektiven en mångfacetterad, intressant berättelse, som präglas av psykologisk trovärdighet. Texten är mycket lättläst, språket är okonstlat och handlingen fängslar från första stund. Sträckläsning rekommenderas.


Min mamma av Tahar Ben Jelloun

I Min mamma berättar författaren om sin mors liv. Vi rör oss mellan olika tidsperioder och får följa modern under uppväxten, vid hennes bröllop och under de sista åren i livet. Beskrivningen av hennes personlighet är ömsint, här finns utrymme för både humor och samhällskritik. Romanen är en vacker, vemodig skildring av en kvinnas livsvillkor, i en värld där hennes ord väger mycket lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar