fredag 8 oktober 2010

Bokgeografi - Algeriet

Mer Bokgeografi från Enligt O. Denna vecka vill hon att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Algeriet eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Albert Camus föddes i Algeriet, han fick Nobelpriset 1957 med motiveringen: "för hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid". Camus är en av de mest välkända och lästa Nobelpristagarna. Hans kanske mest framstående roman, Främlingen, skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Algeriet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Nina Bouraoui, född 1967 i Rennes, dotter till en fransk mor och en algerisk far, intar en framträdande plats bland de unga författarna i dagens Frankrike. Romanen Kärlekens geografi står i min bokhylla och väntar på att bli utvald. Den skildrar relationen mellan en författare och en yngre man, som i sitt konstnärskap inspirerats av hennes Dagbok. Det är en berättelse om besatthet, om att leva i nuet, om åtrå, om förväntan, om rädslan att bli övergiven, om vänskap och kärlek.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Algeriet, som du inte läst, men är nyfiken på.
Assia Djebar var en av mina favoriter till årets Nobelpris. Hon skriver om svårigheten att som kvinna försöka integrera en modern livsstil med traditioner hämtade ut Tusen och en natt. Jag har flera av hennes romaner i min bokhylla och någon eller några ska bli lästa då vi under Jorden Runtresan besöker Afrika.

3 kommentarer:

 1. Nina Bouraoui är jag väldigt sugen på att läsa och mer av Assia Djebar. Camus blv jag mest trött på, men kanske...

  SvaraRadera
 2. Här är min länk. Och tänk: Idag fick jag i present Kärlekens geografi.
  http://evaswedenmark.blogspot.com/2010/10/aldrig-har-jag-varit-sa-radd-som-i.html

  SvaraRadera
 3. Nina Bouraoui blir kanske en favorit för flera av oss :-)

  SvaraRadera