onsdag 19 maj 2010

Klassisk sommar

Förutom att läsa dystopier har jag planerat att läsa några klassiker under sommaren. De böcker som står högst på listan är Anna Karenina av Lev Tolstoj, Madame Bovary av Gustave Flaubert och Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald. Har någon av er planer att läsa klassiker i sommar? Vilka klassiker är ni mest intresserade av?

En av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska romaner - Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald - nu i efterlängtad nyöversättning. Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare. Han flyttar in i en villa på Long Island och börjar umgås med det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Till granne får han en ytterligt gåtfull och kolossalt förmögen man som ger storslagna fester, oftast utan att själv visa sig. Grannens namn är Jay Gatsby. Den store Gatsby är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner och den visar inte någon tendens att förlora sin förmåga att fascinera ständigt nya läsare. Den är lika känd för miljön som målas upp, den glittrande partyvärlden i New York under det vimsiga 1920-talet, med nattklubbarna och upptempojazzen, med det obekymrade förmögna partyfolket med sina snabba sportbilar och efterfester i lyxvillaförorterna, som för handlingen – den blossande heta kärlekshistorien som trotsar både besinning och förnuft.

"Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis." Öppningen av Lev Tolstojs mest berömda roman är lika klassisk som berättelsen i övrigt. Anna Karenina är en av de riktigt stora kärleksromanerna, ett häpnadsväckande modernt psykologiskt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig fri från sociala och äktenskapliga förpliktelser, men som blir utstött på grund av sin passion. Anna Karenina var otrogen, hon älskade och tog sitt liv och är än i dag en av de mest konturskarpa romanpersonerna i hela vår litteraturhistoria. Lev Tolstojs roman beundras fortfarande av läsare på alla nivåer, och är en ständig inspiration för nya författare. Lev Tolstoj skrev sin Anna Karenina mellan 1873 och 1877, bara några år efter att han var klar med sitt andra stora romanverk Krig och fred. Anna Karenina gavs ut på svenska första gången 1885 och denna nya översättning gavs ut 2007.

Madame Bovary av Gustave Flaubert brukar kallas den första naturalistiska eller realistiska romanen. Flaubert var 35 år när Madame Bovary, hans debutroman, gavs ut 1857. Han åtalades för bokens erotiska frispråkighet, men frikändes. Madame Bovary handlar om den unga läkarhustrun Emma, som vantrivs i äktenskapet med den äldre och något tråkige maken Charles. Emma längtar efter spännande liv, fyllt av lyx och romantisk kärlek. Till slut blir hennes längtan så stor att hon tar sig en älskare, vilket hon i slutändan får betala ett högt pris för. Romanen om Emma är i grunden en enkel historia där författarens fokus är att lyssna och beskriva i stället för att döma.

9 kommentarer:

  1. Har läst de två första, gillade speciellt Den store Gatsby.

    SvaraRadera
  2. Kul att höra att du gillade Gatsby, Lilla O, jag ser mycket fram emot den.

    Ska kika om du skrivit ngt om böckerna Ivana :-)

    SvaraRadera
  3. Eyvind Johnsons trilogi om Krilon och faktiskt just Anna Karenina laddar jag med. Vi får se hur mycket jag hinner med.. Mme Bovary är den enda av de tre jag läst, fast det är bra många år sedan.

    SvaraRadera
  4. Den store Gatsby i nyöversättning låter intressant. Den hamnar på min "att läsa"-lista också.

    SvaraRadera
  5. Anna Karenina ligger i min sommarhög och väntar på omläsning. Madame Bovary gör mig bara så vansinnigt frustrerad. Jag skulle också vilja läsa om Eyvind Johnsons Strändernas Svall som försatte min svensklärare i extas på gymnasiet. Undrar så vad jag skulle tycka idag, jag gillade den då. Har du läst den?

    SvaraRadera
  6. Jeg har lest Anna Karenina og Madame Bovary. Anna Karenina likte jeg så godt at jeg har planer om å fortsette med Tolstoj denne sommeren. Krig og Fred denne gangen.

    SvaraRadera
  7. Jag vill läsa om en hel drös böcker av Sven Delblanc.... och så var det ju "Krig och fred" också förstås.... :-)

    SvaraRadera
  8. Jag har läst de två sista och jag har alltid som ambiton varje sommar att läsa klassiker och minst en nobelpristagare. :-) Till sommaren så blir det nog "Gösta Berlings saga" och "Svindlande höjder". Sen får jag se vad jag hinner med efterosm jag skall plugga två kurser i litteraturvetenskap under sommaren.

    SvaraRadera
  9. Jag har ännu inte läst Strändernas svall, men det finns med på min digra läsalista, Eva :-)

    SvaraRadera