onsdag 8 mars 2023

Veckans Kulturfråga V.10 2023


Vilka kulturella kvinnor vill du uppmärksamma idag? undrar Linda och ger själv många bra exempel. För egen del har jag lättare att prata om dem som gått före oss än de samtida viktiga kvinnorna, men något lite ska jag väl kunna få till.

Vår tidigare ärkebiskop, Antje Jackelén, har bidragit till en ökad kyrklig öppenhet som ofta medfört att kyrkan tagit ställning för svagare grupper i politiskt laddade frågor. För min del är det givet att kyrkan ska ha en aktiv roll i samhället, i kamp mot orättvisor, för en hållbar, fredlig värld. Antje Jackeléns utgångspunkter "Gud är större" och "tillsammans är grejen" har varit värdefulla röster i ett hårdnande samhälle.

Jonna Bornemark är filosof och verksam på Södertörns högskola. Hon hörs emellanåt i  radio och hon har skrivit flera mycket bra böcker. Det omätbaras renässans - En uppgörelse med pedanternas världsherravälde beskriver den kris våra offentliga verksamheter står inför, efter att under åratal ha varit styrda med New Public Management. Boken är en uppgörelse med allt pedantiskt räkneri och den förpappring som innebär att verksamheter mäter irrelevanta petitesser i stället för att arbeta med omdömesgillhet och empati.

Lite samma tema berör även Therese Bohmans senaste roman Andromeda. Den handlar om en ovanlig vänskap mellan en ung kvinna och en äldre man och utspelar sig på ett förlag i förändring. Både Sofie och Gunnar har en obetingad kärlek till kvalitet och stora problem med populismens krafter och de "räknenissar" som får allt större inflytande på deras arbetsplats. 

Ponnymamman kämpar oförtrutet mot ett system som vill släta över och dölja den förfärliga utsatthet och de vidriga övergrepp som sker i ryttarmiljöer, där unga flickor ofta har äldre manliga tränare. Som ponnymamma själv är jag oerhört tacksam over att ponnymamman Ulrika Fåhraeus inte viker sig, trots ett massivt motstånd från "etablissemanget". I boken Händelserna på hästgården skriver Ulrika Fåhraeus, tillsammans med Anna Bohlin, en berättelse om medberoende och en gränslös kärlek till hästar.

10 kommentarer:

  1. Ont om kvinnliga filosofer, kul att du tog med Jonna Bornemark, visst var det lite svårt, fast många kvinnliga författare kommer i huvudet, fjortonåringen har bättre koll på musiken.

    SvaraRadera
  2. Göteborgs första kvinnliga präst döpte alla våra fyra barn, fint att du tog med Antje Jackelén, hon var så klok och trevlig att lyssna på.

    SvaraRadera
  3. Har hört en riktigt bra föreläsning med Bornemark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst, men tokgillar hennes texter.

      Radera
  4. Antje Ackelén tillhör inte mina favoriter. Hon var inte alls tydlig med att det är Bibeln, inte Koranen, som lär oss vem Gud är och vad som är hans plan för oss. Och som valspråk tog hon Gud är större (Allahu akbar). Jag tvivlar på att hon är kristen. Hon verkar hellre vilja tjäna kyrkopolitikerna än tjäna kyrkans Herre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att man kan vara kristen på många sätt. Jag är frikyrklig och vuxendöpt, men ser även Jesus som en revolutionär förebild.

      Radera
  5. Bornemarks bok vill jag läsa, men det har inte blivit av. Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blir bra för dig, intressant att få historiska och nya begrepp för det vi sliter med hela dagarna.

      Radera