tisdag 9 februari 2021

Sofi Oksanens världarJag har precis börjat lyssna på Sofi Oksanens senaste roman Hundparken, i suverän uppläsning av Lena Endre. Romanen har fått lite blandad kritik. Jag hoppas att jag kommer att uppskatta den, men förstår att de kommer att krävas lite arbete att ta den till sig. Kritiken har bland annat handlat om att romanbygget är komplicerat, vilket går ut över tillgängligheten. För ovanlighetens skull ska jag därför läsa lite om boken innan jag läser den. Sofi Oksanen är en författare jag beundrar och jag är stolt innehavare av en signerad bok. Nedan följer lite korta omdömen om de böcker jag tidigare läst.
Utrensning av Sofi Oksanen var bland de bästa böcker jag läste 2010 och det är en bok jag fortfarande emellanåt tänker på. Romanen handlar om den unga Zara, som lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Så småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. Det här är en grym, angelägen historia, berättad på ett unikt språk.

Stalins kossor handlar om tre generationer kvinnor och deras livssituation. Via tillbakablickar får vi lära känna Annas mor och mormor och ta del av familjens historia i det kommunistiska Estland med hot, repressalier och transporter till Sibirien. Anna växer upp i Finland och tvingas dölja sin bakgrund, vilket leder till att hon utvecklar ätstörningar och svårigheter med närhet. Osäkerhet, rädsla, vrede, underlägsenhet och sorg gestaltas nyanserat.

När duvorna försvann blev jag inte lika omedelbart förtjust i som de andra böckerna av författaren, men det är en roman som växer med tiden. Om jag inte missminner mig har jag nog t o m någon gång påstått att det är hennes bästa roman, trots att man inte tar den till sig lika enkelt som t ex Utrensning. Berättelsen handlar om tre människors liv under den tyska naziockupationen och den efterföljande sovjetiska ockupationen. Här finns en man som kämpar för vad hans hjärta tror på, en man som på ett exempellöst sätt vänder kappan efter vinden och går över lik för egna fördelar och en kvinna som försöker balansera någonstans emellan de två extremerna.HUNDPARKEN
Författare: Sofi Oksanen
Översättare: Janina Orlov
Uppläsare: Lena Endre
Förlag: Albert Bonniers/Storytel (2021)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Bokkoll, Och dagarna går

2 kommentarer:

  1. Jag läste 'Utrensning' först förra året (om jag minns rätt). Den var ju helt fantastisk. Därefter har jag lyssnat på 'När duvorna försvann' och 'Nora'. I mars är månadens språk finska och då hoppas jag hinna med 'Stalins kossor' och just 'Hundparken'.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oksanen är absolut en favorit, hoppas du också kommer att gilla de olästa.

      Radera