söndag 21 februari 2021

En smakbit ur Igelkottens elegans - på flera språkÅterigen söndag och dags för en ny smakbit. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i smakbitsutmaningen, varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Fler smakbitar denna vecka hittar ni här.

I samband med att jag ska byta jobb fick jag en mkt uppskattad present av en kollega - L'élégance du hérisson av Muriel Barbery (Igelkottens elegans) en roman jag tyckte mkt om när jag läste den för några år sedan. Om jag kan läsa på franska? Hmmm, nej inte precis. Men vilket incitament att försöka ta upp franska språket igen - eller hur? Här är en länk till min översvallande positiva recension. Citatet nedan är hämtat ur 12-åriga Palomas dagbok, en dramatisk ung tjej som ni kan se.

"Det är väldigt bra att regelbundet ha en djup tanke, men jag tycker inte att det räcker. Alltså, jag menar så här: jag tänker ta livet av mig och sätta eld på lägenheten om några månader. Jag inser att jag inte har särskilt mycket tid på mig, och därför måste jag göra något betydelsefullt av den korta tid jag har kvar."

"C'est très bien d'avoir régulièrement une pensée profonde mais je pense que ça ne suffit pas. Enfin, je veux dire : je vais me suicider et mettre le feu à la maison dans quelques mois alors, évidement je ne peux pas considérer que j'ai le temps, il faut que je fasse quelque chose de consistant dans le peu qui me reste."

20 kommentarer:

 1. tyckte mycket om boken och filmen, värt att plocka fram igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen har jag nog missat, den ska jag kolla efter.

   Radera
 2. Känner till titeln, troligen från din blogg. Är lite nyfiken på den boken, kanske när biblioteket öppnar igen... listan börjar bli lång. ;) Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Denna var jag nyfiken på ett tag. Sedan läste jag lite mer negativa saker om den och då tappade jag lusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, hade ingen aning om att andra var negativa, minns mest att många tyckte den var fantastisk.

   Radera
 4. Jag har blivit lite avskräckt av franska författare, jag har försökt läsa så många som jag inte kommit in i, som att ha hamnat på en annan planet...fördomar? Javisst, man måste säkert chansa igen...Tack för smakbit, grattis till nya jobbet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte precis annan planet, men Frankrike :) Lite annorlunda än anglosaxisk litteratur, men fantastiskt bra.

   Radera
 5. Jag läste den på svenska och tyckte mycket om den! Har läst på franska en gång i tiden men det var alltför länge sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kanske ska försöka traggla tillsammans :)

   Radera
 6. Det lät lite skrämmande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, läs den om du inte har gjort det, Robert!

   Radera
 7. Har sett filmen, boken är kanske bättre? Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att denna berättelse gör sig bäst i text.

   Radera
 8. Tyckte väldigt mycket om den boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Interessant måte å lære et nytt språk. Lykke til :)

  SvaraRadera
 10. jag tyckte om boken. tack för smakebit och påminnelse. ror inte att det behöver vara så svårt att ta upp franskan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dottern läser franska så jag försöker hänga med i hennes takt. Men jag har redan halkat efter ...

   Radera