lördag 7 mars 2020

Om det var krig i Norden - igen2015 skrev jag " IRL har 2015 bjudit på oerhört stora politiska besvikelser och sorg över hur människor resonerar." Då hade jag verkligen ingen aning om vad som komma skulle. Nu vill jag inte lägga tid på att skriva mer om detta, utan berättar i stället om en viktig bok.

Om det var krig i Norden av Janne Teller gestaltar på ett skrämmande realistiskt sätt hur det skulle vara att tvingas fly. Texten skildrar vardagen i samband med krig, flykt och anpassning till det nya landet. Att försöka föreställa sig hur pojken i berättelsen, med stor risk att bli träffad av krypskyttar, springer över Sergels torg med hinkar för att hämta vatten, gör kriget verkligt. Även mottagandet i Egypten och deras inställning till de okultiverade människorna från norr är tankeväckande. Hoppas jag.

Tyvärr är Om det var krig i Norden lika aktuell idag, som den var när jag jobbade med den 2015. Vår chef köpte då in ett hundratal böcker och delade ut till lärare och skolpolitiker. Jag använde boken i föreläsningar och lärarna använde den med elever. Det är nog bara att inse att vi behöver ta ett varv till. Fast egentligen är det väl mestadels folket i riksdagshuset som skulle behöva läsa den. Skoleleverna har generellt sett en mycket schysstare inställning.

OM DET VAR KRIG I NORDEN
Författare: Janne Teller
Översättare Karin Nyman
Förlag: Lilla Piratförlaget (2012)
Köp: Adlibris, Bokus

5 kommentarer:

 1. Jag läste också om den för ett tag sedan. Skrämmande att den fortfarande är så aktuell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man hade ju hoppats att människor skulle bli mer förstående och medkännande, inte tvärtom ...

   Radera
 2. en bra bok... världen har dock blivit bättre, på många sätt.

  SvaraRadera
 3. Ja, en del blir bättre, en del sämre.

  SvaraRadera