lördag 28 april 2018

Stridsberg lämnar Akademien - suck


Sara Stridsberg ser inte längre någon möjlighet att arbeta för förnyelse inom Akademien och väljer därför att lämna arbetet, meddelas idag i alla tidningar. Jag har lite svårt att formulera mina tankar kring detta eftersom jag hjärnan dränks av vrede och sorg just nu. De ord som dyker upp är svordomar av olika slag och de tänker jag inte skriva här. Men, fy så oerhört besviken och ledsen jag är över att gubbväldet inte tycks gå att förändra. Jag hade tänkt snickra ihop ett inlägg under helgen med förslag på nya medlemmar (t ex Johannes Anyuru och Jonas Hassen Khemiri) men just nu känns det helt enkelt bäst att lägga ner hela skiten. Låt Samfundet De Nio ta över utdelningen av Nobelpriset, i detta samfund finns både litteraturvetare och författare jag har stor respekt för. Men åter till Stridsberg, hon beskrivs av Expressens kulturchef Karin Olsson som den som "tillförde stjärnglans, en känsla av progressivitet och tyngd till Akademien", epitet jag gärna håller med om. De som valt att lämna Akademien är just de som inte behöver Akademien för att glänsa.

10 kommentarer:

 1. Nu utreds detta, vem förstår att detta... jag förstår inte varför Lotta Lotass tackade "ja" att vara med i Akademien...?

  SvaraRadera
 2. Veldig dumt av Stridsberg - ho har jo berre vore med i Akademien i veldig kort tid, dvs sidan desember 2016.
  Meiner verkeleg ein svensk bokbloggar at Akademien er eit gubbevelde ... som jo nyleg gav det store nordiska priset til den veldig fine forfattaren Agneta Plejel og har gitt nobelsprisen til for eks. Herta Müller, Elfriede Jelinek og Wislawa Schymborska. Akademien er jo ein av dei siste skansane mot fullstendige kommerisalisering av skjønnlitteraturen! Og knytebluse-kjøret er usmakeleg populisme og dertil eit snobbete klesplakk.

  Vennleg helsing frå Norge og Anne Karin T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man har lyckats ge Nobelpriset till några fåtal kvinnliga författare. Men man har samtidigt understött en verksamhet som styrts av en man som anklagats av otaliga kvinnor för tafsande, våldtäkt mm. Det är detta konflikten inom Akademien handlar om.

   Radera
  2. Nei, det er ikkje det konflikta handlar om i mine auge. Det handlar om korleis det skal handterast. Det er noko som heiter rettsikkerhet. Og denne verksamheten, dvs ein offentleg stad for formidling av kunst og kultur har også vore støtta med større summar frå stat og kommune. Det er ikkje ein strippeklubb det handlar om. Og Katarina Frostenson som er ein svært god diktar er også kvinne og blir dobbelt offer i denne sammanheng.
   Elles er eg sikkert på at Akademien har hatt sine kriser tidlegare, men då har dei hatt ständige sekretärare som har vore i stand til å takle jobben sin betre. Og pressa har ikkje fått drive på slik den no har gjort.Eg for min del er mykje meir besviken over korleis svensk presse har drive skadefro heksejakt enn over Svenska Akademien. Og no blir heldigvis nobelsprisen delt ut, men altså neste år både for 2018 og 2019 - ei klok avgjerd av akademien. så får hylekoret berre halde fram, men eg trur akademien klarar å navigere opp i dette. Men dei har det sanneleg ikkje lett. Det er så merkeleg at der litteratur blir vurdert utifrå verdi og kvalitet, der går pressa til angrep, medan kommersialisering får gå sing gong blir gjerne heia på. Ein god forfattar no fortida er ein som sel mange bøker - helst krim og underhaldning.

   Radera
  3. Rättssäkerhet är det många som är för, det kräver en viss insyn och samverkan. Jag är enig med dig i att inte en webmobb ska döma, men kritisk till att Akademien verkar undanhålla vetskap de har. Någon kommersialisering är inte vad jag eftersträvar, däremot viss transparens och moralisk kompass. Vi har mängder av mkt kloka människor som skulle passa in in på dessa krav.

   Radera
 3. Så himla synd, detta är slutet för akademien, det är svårt att se ngn väg tillbaka. Alla som har ngt att komma med har lämnat, kvar är överliggarna och de som inte är något utan akademien. Jag förstår Stridsberg, även om jag förstås gärna hade sett att hon offrade sig ett tag till för allas vårt bästa - men hon har antagligen mycket bättre saker att ägna sin tid åt än att sitta med en grupp föredettingar och bli förolämpad. Det har hon all rätt att tacka nej till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Stridsberg kan säkert verka bättre annorstädes.

   Radera
 4. Jag håller med dig, jag har varit så frustrerad över att något som det som skett inom Svenska Akademien kan hända i dag, och att Horace Engdahl, Sture Allén och Göran Malmqvist får sitta kvar efter att det framkommit vad som skett och vilka värderingar de företräder. Nu undrar jag om de tror att de kan vänta ut stormen och försöka sitta lugnt i båten så skall allt vara glömt.

  SvaraRadera
 5. Det är så synd att Stridsberg ger upp. Att någon kan sitta kvar förvånar mig mycket. Speciellt sedan de nu ställde in Nobelpriset.

  SvaraRadera