söndag 30 april 2017

De här förlagen läser jag

Boktanken bloggade i fredags om vilka förlag hon mestadels läser böcker från och jag blev nyfiken att kolla hur det ser ut för min del. Jag har kollat på de böcker jag recenserat här på bloggen under snart nio år och det var ganska intressant läsning. Även om jag inte recenserar allt jag läser borde recensionerna hyggligt spegla det jag läser. Bland recensionerna finns så klart alla böcker jag fått som recensionsböcker, men även böcker jag köpt/lånat och valt att skriva om. Observera att listan nedan bara omfattar böcker för vuxna, barnböckerna får jag kolla en annan dag.

Fyra förlag hamnar i en egen klass, från dessa förlag har jag läst och recenserat lite drygt 25 böcker/förlag. Här finns de två största, Norstedts och Albert Bonniers, så klart med. Brombergs var ett av de tidiga förlagen som gav mig recensionsböcker, jag glömmer aldrig boken Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua och hur spännande det var att få recensionsuppdrag. Strax därefter upptäckte jag fransk litteratur och SEKWA, det fjärde stora förlaget på min blogg.

Nästa grupp omfattar tio förlag, vars böcker jag ofta skriver om. I den här gruppen har jag recenserat 10-15 böcker/förlag. Här finns flera förlag som nischat sig mot olika språk och med olika inriktning. Och här finns mer allmänna förlag, en del fristående, en del knutna till Bonniers. Förlagen är Wahlström & Widstrand, Weyler, Natur & Kultur, Novellix, Thorén & Lindskog, Modernista, Elisabeth Grate, Tranan, Ordfront, Forum.

Förutom de två stora grupperna ovan har jag också läst enstaka (upp till fem) böcker från andra förlag. Här finns en blandning av både större och mindre förlag som gett ut böcker jag velat skriva om. Nedan följer en lång lista:

Bonnier Audio
Viatone
Bucket List Books
Lind & Co
Rámus
Lava
Kolik 
Bonnier Pocket 
Författarförlaget 
Berghs förlag 
Saga Egmont 
Ersatz 
Bra böcker 
Libris 
Piratförlaget 
Leopard 
Oppenheim Förlag 
Atlas 
Alhambra 
X-Publishing 
Collings förlag 
Kartago 
Steniq 
ICA bokförlag 
Bakhåll 
Repris 
Månpocket 
Galago 
Printz Publishing 
Karneval 
Gilla 
Storyside 
A Nice Noise 
Max Ström 
Bazar förlag 
Bookmark Förlag
Alfabeta 
Damm Förlag 
Agerings bokförlag 
Prisma 
Ord & Visor förlag 
King ink förlag 
Kabusa Böcker 
Månpocket
En bok för alla
Historiska Media

Sammantaget har jag således recenserat böcker från mer än 50 olika förlag, det känns rätt kul. Och till alla er som gett/ger mig recensionsböcker när jag ber om det vill jag rikta ett stort tack.

8 kommentarer:

 1. Wow vad många!! Fler förlag där jag inte ens hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju många fler förlag än man tänker på, viktigt att ge alla lite utrymme.

   Radera
 2. Oj, ambitiöst. Får se om jag orkar göra en sådan genomgång. Det är ganska intressant att veta dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att din lista skulle se annorlunda ut än min, vore spännande att se den.

   Radera
 3. Svar
  1. Visst blir man förvånad över hur många det finns? Och då har ju inte jag alls alla med på min lista.

   Radera
 4. Tack, det här var roligt att läsa! Maken och jag har diskuterat min egen lista och vad vi tycker om det här med små uppstickare, egenutgivning, stora förlag och deras "döttrar" osv. Jättekul att se vad du kommit fram till! Några av dina förlag har jag inte läst en enda bok av, faktiskt.

  SvaraRadera