fredag 17 juni 2016

Sal 305

Sal 305 är en fristående uppföljare av den omåttligt populära Rum 213, där läsaren för första gången får lära känna Elvira. Sal 305 kan läsas utan att man läst Rum 213, men det finns ju ingen anledning att inte läsa ALLA Angerborns mysrysliga böcker för 10-12-åringar (och 50+are).

I Rum 213 åker Elvira på kollo. Redan innan hon kommer fram ser hon en bil med nummerplåt RUM 213. När det sedan visar sig att Elvira ska bo i just rum 213, ett rum det ryktas att det spökar i, är det upplagt för förvecklingar och ruskigheter.

I Sal 305 dyker en dag upp en bil med registreringsskylt SAL 305. Och strax därefter råkar Elvira ut för en cykelolycka om hamnar på sjukhus. Hon ligger inte i sal 305, men hon ser en natt att det lyser i det gamla dårhuset på andra sidan vägen. Och det har varit stängt i evigheter. Vad är det som händer?

Både jag och dottern är oerhört förtjusta i Ingelin Angerborn. Jag har tidigare läst och recenserat Månfågel, Hjärta av damm, Önskestjärnan, Gengången och Tredje tecknet.

Det som kännetecknar Angerborns böcker är realistiska familje- och vänskapsskildringar, lyhörda gestaltningar av den tidiga förälskelsens pirrande, och kusliga, magiska inslag. I Sal 305 råkar Elvira ut för kärleksbekymmer och hennes känslor är fint, nyanserat gestaltade. Elviras röst är mycket trovärdig och realistisk. Angerborn har fin fingertoppskänsla när hon skildrar starka känslouttryck utan att bli melodramatisk. Alla vi som lever med tweenies vet ju vilka omtumlande känslokast dagar kan präglas av.

Sammantaget är Sal 305 en spännande historia invävd i vardaglig, romantisk dramatik.
SAL 305
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Bokfreak, Litteraturmagazinet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar