torsdag 19 maj 2016

Hjältinnor- min vinst

Jag vann Hanneles födelsedagsvinst och det är jag jätteglad för. Kolla bara in den här intressanta boken! Här är vad förlaget skriver om den.

Hjältinnor är New York-författaren och feministen Kate Zambrenos hyllade "kritiska memoar". En bok i vilken hon virtuost rör sig mellan genrer som självbiografi, dagbok, roman och essä. I grunden ligger hennes bländande feministiska forskning om modernismens myter, om till exempel Zelda Fitzgerald, Jean Rhys, Jane Bowles, Anaïs Nin och Vivienne Haigh-Wood Eliot. Dessa delar alla erfarenheten av att vara skrivande kvinnor på 1900-talet, samt av att ha stämplats som mindre viktiga författare, blivit reducerade till musor åt kulturskapande män eller till och med utan grund sjukdomsförklarats.

Hjältinnor har tagit den amerikanska kritiken med storm och har blivit något så sällsynt som en bästsäljande litteraturessä, i vilken Zambreno omformulerar feminismen för sig själv och sin generation, samt ger läsaren välbehövliga verktyg för en ny sorts kritisk diskussion om litteratur och historia.

Kate Zambreno är en amerikansk författare och litteraturforskare. Hon har skrivit två romaner: den rosade debuten O Fallen Angel som jämförts med såväl Kathy Acker som med Elfriede Jelinek och Virginia Woolf, samt Green Girl. Zambreno undervisar i skrivande på Columbia University, Sarah Lawrence College och Wesleyan University.

2 kommentarer:

  1. roligt att posten har skött sej, hoppas du kommer att få mycket glädje av boken - jag plockar fram min titt som tätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer jag säkert att få - tack så mycket!

      Radera