fredag 1 november 2013

Fjärde riket

Fjärde riket av Maria Nygren, utgiven av Bonnier Carlsen, 2013

Det händer inte särskilt ofta nu för tiden att jag avstår sömn för att läsa klart, men så blev det i natt. För jag kunde helt enkelt inte lägga ifrån mig Fjärde riket innan jag kommit till sista sidan. Den här berättelsen är framför allt oerhört spännande och mycket provocerande. De frågeställningar som tas upp är de gamla klassiska; helgar ändamålen medlen? Kan en diktator stå som garant för att demokratiska beslut genomförs? Kan man använda sig av Hitlers manipulativa modell för att förändra något till det bättre?

Det är i alla fall vad femtonåriga Blenda försöker göra. Hon kommer nyinflyttad till staden och börjar på Ängholmsskolan, där hon snabbt upptäcker att skolan totalt kontrolleras av den supersnygga, bitchiga Hedvig. Hedvig bestämmer vilka som får vara med i gänget och hon bestämmer vilka som ska stötas ut. Blenda gör ett försök att bli accepterad, men misslyckas fullständigt. I samband med att hon och två andra tjejer studerar Hitlers väg till makten väcks tanken att imitera hans tillvägagångssätt. Med hjälp av den godhjärtade, sorgsna LSD och Penny, flickan som blir en kopia av sina vänner, genomför hon ett kuppförsök - och misslyckas. Men vid andra försöket blir resultatet ett annat, plötsligt lyssnar hela skolan, inklusive skolledningen, på de tre tjejerna. Kan något gott komma ur detta?

”Såklart var Hitler ett svin”, säger Blenda till Penny och LSD när hon försöker beskriva sin idé för dem. "Men vi ska inte ta hans idéer. Det handlar inte om vad han sa, utan hur han sa det." Hitler var en tönt, men han fick alla att lyssna. "Och om han lyckades skapa ett nytt rike så borde väl vi åtminstone klara av att ta över klassen" (s 97f).

Berättelsen om Blenda och skolans hierarkier har givetvis många likheter med de typiska amerikanska filmerna om nördar som ger igen och blir populära. Skillnaden är dock att Nygren har skrivit en bok som är mer komplex och ifrågasättande. Det är inte så enkelt att veta vem man ska "heja" på. Om boken hade varit riktad till vuxna hade jag velat ha ytterligare några lager, men som tonårsbok uppfattar jag Nygrens bok som "lagom" utmanande. Det här är helt enkelt en berättelse om gruppdynamik som säkerligen är lättare för många av dagens tonåringar att relatera till än till Flugornas herre. Vill man ha lite mer svärta kan läsningen tematiskt gärna kompletteras med Intet av Janne Teller.

Fjärde riket har många drag som placerar den någonstans mellan en realistisk berättelse och en ond saga. En del av huvudkaraktärerna är ensidigt skildrade, de vuxnas flathet är lite väl överdriven och berättelsen innehåller en del riktigt skruvade moment. Som jag uppfattar det är detta dock inte någon nackdel, maktens mekanismer framträder tydligare mot en något stiliserad bakgrund.

Sammantaget är Fjärde riket en suggestiv bladvändare som ställer frågor om makt och godhet/ondska på ett sätt som säkerligen tilltalar och engagerar många ungdomar. Läs boken tillsammans med dem.

5 kommentarer:

  1. Nu blir jag sugen på den:).

    SvaraRadera
  2. Lät som en intressant ungdomsbok. Blir sugen på att läsa den.

    SvaraRadera
  3. Oj vad kul! Jag blev tipsad om denna häromdagen så borde kanske ta mig en närmare titt :)

    SvaraRadera
  4. Den här har jag funderat på att läsa och nu känns det som att jag inte behöver fundera så mycket mer. :)

    SvaraRadera