onsdag 13 augusti 2008

Abibliofobi - eller vad ska jag läsa härnäst?

Det har blivit lite trend i bokbloggosfären att diskutera abibliofobi (rädsla att inte ha något att läsa) och jag hänger naturligtvis på. Till skillnad från "fritt flytande ångest" är den fobiska rädslan knuten till något speciellt eller till någon speciell situation. Det finns olika antaganden om fobiers härkomst utifrån olika traditioner inom vetenskapen. En del anser att fobin är ett förklätt symtom som betyder något, medan andra har mer prosaiska förklaringar. Det dock ingen tidigare tycks ha upptäckt är att FOBIER SMITTAR. Åtminstone är det uppenbart att abibliofobi smittar, och det smittar dessutom via internet. Jag kan inte härleda vilken bloggare det är som smittat mig (även om mina misstankar i hög grad riktas mot Martina, la B och Spectatia). Ty, smittad har jag blivit.

Så nu sitter jag här med ett fullkomligt onödigt problem. Jag vet inte hur jag ska välja vad jag ska läsa härnäst. För nu har jag massor av böcker att välja mellan. Ska jag fortsätta att läsa om Kina? Eller är det dags för något nordiskt? Jag har ju både Alberte-serien och Ut och stjäla hästar som är skrivna av norska författare. Eller ska jag välja något svenskt? Gregorius lockar, måste jag medge. Den tunna romanen av Lispector ser ju ut att bara vara en liten munsbit. Men, jag tror att skenet kanske bedrar där. Ja, hur ska jag kunna välja?

Kom gärna med väl motiverade förslag!

13 kommentarer:

 1. Du har mitt djupaste medlidande! Jag fick själv hem ett bokpaket med sju riktigt spännande saker idag, och jag läser dessutom tre böcker parallellt just nu, så jag förstår PRECIS hur du har det.

  Om jag ska rösta på din fortsatta läsning så blir det förstås på Gregorius, den av mina tre "nuvarande" som jag gillar bäst.

  SvaraRadera
 2. Så trevligt att få en misstanke riktad mot mig, det händer så sällan! Det får mig att känna mig intressant och en smula... lömsk!

  Jag backar upp Spectatia, testa "Gregorius", den är bra! Ge Dig inte på Perec, Nabokov eller Lispector om det inte känns helt rätt.

  Det är inte ett ONÖDIGT problem Du har i Din läsvana, det är ett LYXPROBLEM, och lite lyx i vardagen behöver vi alla lite till mans, så bekymra Dig på om vad Du ska läsa bara!

  SvaraRadera
 3. Du har min fulla sympati vad gäller lyxproblemet Vad Läsa. Jag går rent på känsla: tar fram de böcker jag velar mellan, bläddrar lite i dem, läser baksidestexten och den första meningen i varje bok och tar den som känns mest rätt för stunden. Läsning ska vara en njutning och inget annat :)

  SvaraRadera
 4. Moahahaha!

  Nej, allvarligt, det är lite problematiskt det där när man inte vet vad man ska läsa. Jag brukar hemfalla till någon gammal, trygg och välbekant bok (men det finns ju gränser för hur många gånger man kan läsa om Godnatt Mister Tom eller Sagan om Belgarion), vilket inte bådar gott för en breddad och varierad läsning...

  En metod så god som någon är att lägga alla olästa böcker i en stor hög, blunda och plocka upp en.

  SvaraRadera
 5. Men det där är ju inte abibliofili, tvärtom! Du har chansen att starta en ny smitthärd om du döper din fobi till något nu. :-)

  SvaraRadera
 6. Jag tänkte Gregorius, men Lispector smög sig upp bakom min rygg, liksom dansade fram till mina händer och sa "läs baksidan i alla fall". Så det gjorde jag och upptäckte att hon inte var fransyska. Det trodde jag med automatik när la B talat så mycket om henne. Där ser man hur lätt det är att dra förhastade slutsatser. Därefter läste jag lärda analyser som jag inget begrep av, och helt plötsligt hade jag råkat läsa några meningar av boken. Och de var vackra...

  SvaraRadera
 7. Nej inte abibliofili Snowflake, abibliofobi. "abibliophobia
  - the morbid fear of running out of things to read" enligt Läsdagboken 2007.

  SvaraRadera
 8. ett lyxigt problem minsann, men jobbigt all the same. Men däremot inte abibliofobi(?)

  SvaraRadera
 9. Har du inte läst Alberte-triologin så säger jag bara "Skynda-skynda"! Jag fick den skickad till mig när jag bodde i Spanien och sträckläste så till den grad att jag "råkade" hoppa över skolan i några dagar. Jag håller serien som något av det bästa jag läst. Låt dig svalkas av norsk vinterkyla men försök undvika att smittas av ångesten som härskar i bok nummer ett.
  Jag avundas dig som har den kvar!

  SvaraRadera
 10. Jag ser att jag varit lite otydlig. Jag menar alltså att jag köpt på mig alla dessa böcker för att jag lider av abibliofobi, dvs jag är rädd att böckerna ska ta slut om jag inte lägger upp ett stort lager!

  SvaraRadera
 11. Jag förstår och "lider" med dig. En gång i tiden hade jag ett system där jag skrev upp alla olästa böcker på en lapp och sedan drog jag lott. Kanske något för den obeslutsamme?

  Själv har jag i runda slängar en 70 olästa böcker i hyllorna, alla inte lika lockande förstås, men mitt problem är inte att jag räds att läshögen ska ta slut. Mitt problem är att den aldrig gör det! (Så att jag kan komma ikapp med årets bokskörd!) Omvänd abibliofobi liksom...

  SvaraRadera
 12. Nu har jag fått ett namn på anledningen till att jag plockade på mig fyra böcker vid förrgårdagens stopp på Frankfurts flygplats, fast jag hade en tjock bok på gång och en annan i bagaget!

  Berätta gärna mer om Lispector! Hon utnämns ibland som en av de allra förnämsta författarna på portugisiska, men man hör inte så mycket om henne, och jag har inte vågat mig på henne hittills.

  SvaraRadera
 13. Jag har inte kommit så långt med Lispector ännu eftersom jag just nu gapat över lite mycket... Men la Bibliofille har skrivit mycket intressant om henne.

  SvaraRadera