måndag 6 februari 2023

Samernas nationaldag


Idag är det samernas nationaldag och jag tänkte uppmärksamma det med ett inlägg om samisk litteratur. Det finns en hel del intressant litteratur att ta del av, många av dem står på min läsalista. Jag tar gärna emot fler tips!


När vi var samer av Mats Jonssons är en fantastisk självbiografisk serieroman, där författaren upptäcker sitt okända samiska ursprung. Boken är lättläst utan att förenkla det samiska folkets historia.



Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba berättar historien om hur de renskötande samerna i Sverige för 100 år sedan tvångsförflyttades. Mörkt, tungt och mycket angeläget. 



Ædnan av Linnea Axelsson är en diktepos om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Fantastisk litteratur.



Stöld av Ann-Helén Laestadius är första delen i en planerad trilogi och skildrar en brutal miljö med tjuvjakt, förtryck och orättvisor. Angeläget om hur barn påverkas av hotfulla miljöer.



Himlabrand av Moa Backe Åstot, är en ungdomsroman om att slitas mellan arv och traditioner och de egna känslorna.

5 kommentarer:

  1. många bra böcker om samer getts ut. läskigt hur illa de blivit behandlade, varit tvungna att helt förlora sitt språk. Ett land av snö och aska av Petra Rautiainen berättar om samers situation i Finland (2022), första boken om finska samer, inte bättre där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Man skäms över hur folk blivit och blir behandlade.

      Radera
  2. Rautiainens bok ska vi prata om nästa gång, hon var och pratade om boken på Stadsbiblioteket, ned Ingrid Elam

    SvaraRadera
  3. Samernas situation har uppmärksammats de senaste åren, och vissa författare har haft en stor del i det, som Ann-Helén Laestadius. Med berättelser som många kan/orkar/vill läsa når man många gånger ut bättre än med facklitteratur, eller med lagar och riktlinjer faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Man lär sig verkligen mkt genom berättelser.

      Radera