måndag 3 februari 2020

Utmaning: Authors & Characters - Alexander


Utmaning Authors & Characters: Alexander
Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Alexander Solzjenitsyn föddes den 11 december 1918. 1945 arresterades han för att ha smädat Stalin och dömdes till åtta års arbete i ett straffläger i Gulag. Där inledde han sitt författarskap genom att i hemlighet föra anteckningar om livet i lägret. Han debuterade 1962 med lägerskildringen En dag i Ivan Denisovitjs liv. Denna bok ledde till att berömmelse utomlands, men också till att han ansågs vara "statens fiende" i Sovjetunionen. 1970 tilldelades Solzjenitsyn Nobelpriset. Han var då förbjuden att publicera i hemlandet och efter en hetskampanj landsförvisades han 1974. Samma år publicerades den omtalade Gulag-arkipelagen. Solzjenitsyn levde i exil i USA under många år, men återvände till Ryssland 1994 efter Sovjetunionens sammanbrott. I stället för att fängslas hyllades han nu som en av landets stora kulturpersonligheter. Den 3 augusti 2008 avled Solzjenitsyn vid 89 års ålder.

Ivan Denisovitj, kallad Sjuchov, sitter fängslad i ett arbetsläger. Han är dömd till 10 års straff-arbete för spioneri, efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget. Den här dagen vaknar Sjuchov och känner sig sjuk. Han orkar för första gången inte upp i tid och för detta straffas han med ett extra arbetsuppdrag. Eftersom Sjuchov inte mår bra går han, efter att ha uträttat det extra straffarbetet, till sjukstugan för att rapportera att han är sjuk. Men läkaren får inte sjukskriva fler denna dag, så Sjuchov måste arbeta trots att han inte mår bra. Under resten av dagen lyckas Sjuchov över förväntan med såväl arbetet, som matanskaffningen. När han somnar på kvällen är han nöjd med den gångna dagen: "Det hade gått en dag, av ingenting förmörkad, en nästan lycklig dag."

Författaren beskriver detaljerat hur en dag i lägret ser ut. Fångarna är trötta och utsvultna, kontrollrutinerna i sträng, sibirisk kyla är absurda. Det är få som överlever till frigivningen, tämligen godtyckligt kan man få extra straff i form av minskade matransoner, vilket i regel leder till döden. Relationen mellan fångarna pendlar mellan konkurrens och solidaritet. Alla försöker tillskansa sig fördelar för att överleva, men ett visst utrymme för generositet och omtanke finns. Även under det hårda arbetet visar sig denna omtanke om de svagare och i de olika arbetsmomenten uttrycker fångarna arbetsglädje och tillfredsställelse över sin yrkesskicklighet.

Det slående i romanen är det optimistiska tonfallet, som bildar en skärande kontrast till den misär som beskrivs. Samtidigt kan man i vissa subtila, sarkastiska kommentarer skönja den vrede som ligger och pyr under ytan. Just tilltalet gör att man kan ta åt sig berättelsen, utan att värja sig. Allt skildras osentimentalt och lågmält på ett mästerligt sätt.


Sent på dagen av Tessa Hadley handlar om två medelålders par, Alex och Christine, och Zach och Lydia, som varit vänner sedan ungdomen. När Zach hastigt avlider rubbas balansen och gamla känslor väcks åter till liv. Lydia flyttar hem till Alex och Christine för att försöka hitta ett sätt att hantera förlusten. Alla vännerna är överens om att just Zach var den de inte hade råd att förlora. Romanen inleds i berättelsens nutid med att Lydia telefonerar Christine för att berätta att Zack avlidit. Därefter växlar berättarperspektivet mellan nutid och tillbakablickar till den tidsperiod de alla lärde känna varandra. Trots sina olikheter är Christine och Lydia bästisar under studietiden. När de får en ny snygg lärare, Alex, blir Lydia omedelbart vanvettigt förälskad. Och Christine börjar dejta Alex bästa vän Zach. Någonstans på vägen blir det dock uppenbart för dem alla att de passar bättre ihop med kompisens partner. De byter, gifter sig, får barn, som även de blir bästisar, och åren går.

Tessa Hadley skriver eleganta formuleringar som mycket precist gestaltar känslonyanser och detaljer. Under läsningen blir jag först förtjust i den sparsmakade prosan, därefter häftigt indragen i de dramatiska händelserna i inledningen, när vännerna försöker handskas med beskedet att vännen Zach avlidit. Här skildras chocken och den förlamande sorgen, utan tillstymmelse till kletig sentimentalitet. 

Sammantaget skriver författaren om det som sker inom och mellan människor, om det vi kanske helst vill dölja, om de små osanningar vi använder oss av för vår bekvämlighets skull. Det är just komplexiteten, de många lagren, författarens lyhördhet i gestaltningen och förmågan att hitta exakt rätt ord, som gör Sent på dagen till en fantastisk läsupplevelse. 

16 kommentarer:

 1. Jag läste en annan bok just om Gulag Lägret, verkar varit vidriga förhållande. Blev intresserad av boken. https://eggetbok.blogspot.com/2020/02/authors-characters-v-6-alexander.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, värre än Gulag går nog inte att föreställa sig.

   Radera
 2. En dag i Ivan Denisovitjs liv är nog det enda jag läst av AS. blir nyfiken på Tessa Hadleys bok trots att jag inte gillade hennes förra. här kommer mina alexandrar https://mrscalloway.blogspot.com/2020/02/utmaning-authors-alexander.html

  SvaraRadera
 3. borde ha tänkt på Aleksandr Solzjenitsyn eftersom jag har varit på samma ö, fast jag kom dit femtio år senare. Jag besökte Solovetskij klostret vid Vita havet, som händelserna handlar om i En dag i Ivan Denisovitjs liv. Nu är det munkkloster igen, på den tiden ett sovjetiskt arbetsläger under Gulag-tiden.
  Hittade andra bra böcker:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/02/alexander-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 4. Solzjenitsyn tänkte jag överhuvudtaget inte på. Intressant tips om Hadleys bok. Här är mitt svar:

  https://skrivrobert.blogspot.com/2020/02/authors-characters-alexander.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl tur att vi inte alltid tänker lika ;)

   Radera
 5. En dag i Ivan Denisovitjs liv tyckte jag mycket om, men det är det enda jag läst av Solsjenitsyn. Tessa Hadleys har jag däremot inte läst, men blir sugen av din beskrivning. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2020/02/authors-characters-alexander.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen Hadley, men har bara läst en av henne.

   Radera
 6. En dag i Ivan Denisovitjs liv är fantastisk, även som ljudbok!

  SvaraRadera
 7. Jag undrar hur många böcker Tessa Hadley har skrivit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sex kritikerrosade romaner och tre novellsamlingar, enligt förlaget.

   Radera
  2. Aha, det är så många redan alltså. Har bara läst 4 av dem..

   Radera
 8. Man blir mörkrädd ju mer man läser om Gulag. Försökte få tag i Gulag-arkipelagen som ljudbok utan vidare tur men ska kolla in närmaste bibliotek snart

  SvaraRadera