tisdag 17 december 2019

Utmaning: Authors & Characters - Erik


Det har tyvärr återigen varit något tekniskt krångel med uppdateringen av bloggen så detta inlägg blev försenat, ber om ursäkt!

Utmaning Authors & Characters: Erik

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Erica Jong, född 1942 i New York, är mest känd som författare till den feministiska klassikern Rädd att flyga från 1973. Rädd att flyga är en klassiker värd att läsas i skenet av dess strävan efter jämställdhet mellan könen. Det är dessutom helt enkelt en mycket rolig och bildad roman.
"Det finns ingenting bittrare än en misslyckad konstnär. Energin finns kvar, men eftersom den inte får utlopp imploderar den som en brakfis av raseri och svärtar ner alla själens inre fönster." 

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö är en av Håkan Nessers allra bästa. Romanen kan beskrivas som en uppväxtskildring med inflätad mordgåta. I beerättelsen får vi följa huvudpersonen Erik, både under barndomen och då han som vuxen varit på barndomsvännen Edmunds begravning. Stor del av handlingen utspelar sig under sommaren i början av 60-talet, då Erik är 14 år. Hans mamma ligger för döden i cancer och Erik och kompisen Edmund tillbringar sommaren tillsammans med Eriks äldre bror Henry i sommarhuset, Genesaret. Under några veckor, strax innan sommarlovet, har Eriks klass vikarie, den Kim Novak-liknande Ewa Kaludis. Alla pojkarna blir förälskade i denna undersköna, änglalika varelse. Eva är förlovad med den brutala handbollstjärnan Berra, men kommer under sommaren att allt mer vistas på Genesaret tillsammans med Henry. Erik och Edmund blir vittne till ett triangeldrama som blir alltmer våldsamt och slutar med mord. Men vem är mördaren?

9 kommentarer:

 1. ååå, tänkte inte på de kvinnliga, klart Erica Jong ska vara med... inte så van vid C heller, mina svenska Erik:

  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/12/erik-authors-and-characters.html

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte bara på Erik, visste inte man fick "byta kön" 😊 https://eggetbok.blogspot.com/2019/12/authors-and-characters-erik-1612.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo man kan allt trixa en hel del med namnen, det är bara kul😊

   Radera
 3. Jag visste inte att Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö var en mordhistoria. Här är mina svar:
  https://skrivrobert.blogspot.com/2019/12/authos-characters-erik.html

  SvaraRadera
 4. har inte läst Kim Novak och visste inte heller att det var en mordhistoria

  SvaraRadera
 5. https://mrscalloway.blogspot.com/2019/12/authors-characters-erik.html

  SvaraRadera
 6. Long time no see. Hoppas att du bara drabbats av en efemär blogg-jultröttma och snart är tillbaka. God fortsättning!

  SvaraRadera