torsdag 1 februari 2018

Näktergalen och rosen & Lady Alroy

Den här lilla novellixen innehåller två mycket korta berättelser. Jag läser den ena, Näktergalen och rosen, som en del i läsutmaningen Läs en novell III. Näktergalen ... är min novell med temat "något från växtriket i titeln". Min beskrivning nedan innehåller spoilers.

Kortfattat handlar novellen om en ung, förälskad student, som vill dansa med den flicka han håller kär. Hon har lovat att dansa med honom om han ger henne en röd ros, men det finns inga röda rosor att uppbringa. Studentens förtvivlan är stor, så stor att en näktergal beslutar sig för att hjälpa honom att hitta en ros så att han ska få sin kärlek besvarad. Priset näktergalen får betala för detta blir stor. Och inte slutar det som näktergalen tänkt sig heller.

Inledningsvis är texten sentimental och jag förvånas över att den är skriven av Oscar Wilde. Men som jag antyder ovan tar berättelsen en annan vändning och skildrar människans ytliga natur.
NÄKTERGALEN OCH ROSEN
Författare: Oscar Wilde
Översättare: Rune Olausson
Förlag: Novelllix (2018)
Köp: Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att läsa om noveller! Jag har nästan inte läst något alls i den genren men blir peppad på att börja! Tack för en fin blogg!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar Näktergalen och rosen. Det är nog min absoluta favorit bland det Oscar Wilde har skrivit.

    SvaraRadera