söndag 7 februari 2016

Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare

Jag läste de poetiska novellerna i Jag har det rätt bekvämt, men skulle kunna ha det lite bekvämare av Lydia Davis i början av året och nu har vi diskuterat den under några veckor i Facebookgruppen Kulturkollo läser. Davis noveller känns ibland mer som korta dikter än som traditionella noveller och samlingen består av både kortare och längre texter. Som ingen annan förmår Davis att med några få ord gestalta en vardag jag tidigare inte fått syn på. Som läsare tappar jag hakan av hennes träffsäkerhet och funderar över varför jag inte sett saker och ting mer klart tidigare. I våra diskussioner valde jag orden "unik, överraskande, upplysande och lysande" för att karaktärisera texten. Under gårdagens samtal om huruvida Davis får oss att associera till någon annan författare kom flera av oss att tänka på Bodil Malmsten. Både Bodil och Davis gestaltar den vanliga vardagen med lekfullhet och precision (som Anna uttryckte det). Här finns massor av Davis-citat för den som är nyfiken.

Jag fastnade speciellt för för några texter som handlar om hur människan tänker i alla sin litenhet och storhet. I "De båda Davis och mattan" gestaltas hur saker får värde när andra gillar dem. Vem borde äga en matta, den som köpt den eller den som gillar den mest? På samma sätt värderar även en del föräldrar sina barn. Systern som inte riktigt dög åt sina föräldrar fick en helt annan status i familjen efter sitt möte med drottningen av England (i "Min syster och drottningen av England"). Novellen "Landningen", som handlar om vad som skulle ha kunnat bli en flygkatastrof, är också en favorit. Alla gånger det går bra blir en flygrädd som jag lättad. Jag älskar dessutom de  olika klagobreven som dyker upp i slutet av bokens olika delar, de är helt enkelt min typ av torr humor.

Några andra favoriter handlar om djur. Den detaljerade betraktelsen "Korna" har jag läst flera gånger och varje gång fascineras jag över hur mycket man kan observera och hur mycket man kan tillskriva de här djuren. En annan favorit handlar om saknaden efter en hund ("Hundhår").


Sammantaget är Davis texter underfundiga, humoristiska och mycket tänkvärda. Läs, begrunda och njut.

JAG HAR DET RÄTT BEKVÄMT MEN SKULLE KUNNA HA DET LITE BEKVÄMARE
Författare: Lydia Davis
Översättare: Malin Bylund Westfelt
Förlag: ETTA Förlag (2015)
Köp: Adlibris, Bokus
Recensioner: Fiktiviteter, Bokmania

4 kommentarer: