onsdag 13 mars 2013

Pluggtrött

Nu börjar verkligen litteraturpluggandet att ta ut sin rätt. Jag hinner sällan läsa något utöver kurslitteraturen och jag har ingen ork att skriva inlägg på bloggen. Just nu skriver jag tredje tentan, sedan är det tack och lov bara en delkurs kvar. Egentligen är det faktiskt tentaskrivandet jag gillar mest för då blir det lite mer på allvar. Seminariediskussionerna på nätet är tyvärr ganska sällan givande och därutöver består kursen bara av läsning. Jag önskar att de hade en del föreläsningar man kunde ta del av via nätet för att få lite omväxling.

Jag inser att jag dessutom förväntade mig att vi skulle läsa bättre litteratur. Men om man ska studera populärlitteratur måste man väl läsa den. Hittills är ju bottennappet Twilight, men i ärlighetens namn är jag inte så taggad på att läsa vare sig Små citroner gula eller Snabba Cash nästa delkurs. Litteratursnobb är nog ett passande epitet ;) Doktor Glas ser jag dock fram emot att återknyta bekantskapen med. Men vad är egentligen Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle? Har någon av er läst?

16 kommentarer:

 1. Jag saknar också föreläsningar när jag läser distanskurser och egentligen förstår jag inte varför de inte bara kan filma en föreläsning och lägga ut den till distansstudenterna. Under en distanskurs jag läste hade de i alla fall gjort ljudinspelning av föreläsningen och det var klart bättre än inget. Litteratur är nog ett svårt ämne att studera på distans om man, som du, verkligen vill få ut något av sina studier. Jag läste litteraturvetenskap under ett år och sedan tog det nästan ett år efter det innan jag hittade läsglädjen igen. Hoppas att detta inte drabbar dig. (Oj, vad långt det här blev! Sorry!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag orkar i alla fall läsa kommentarer ;) Skämt åsido är jag faktiskt rejält lässugen, jag vill bara bestämma själv vad jag ska läsa.

   Radera
 2. Jag läser en distanskurs som heter Genus och litteratur på Linnéuniversitetet. Till den hör det flera föreläsningar per delkurs. Det är ljudinspelning med tillhörande presentationer och hittills har de varit väldigt informativa och intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul för den har jag kikat lite på :) Tänkte att jag skulle försöka få med mig en kompis också (hoho Fiktiviteter!).

   Radera
 3. Jag är också pluggtrött, men som tur är så är det över till sommaren. (Efter en C-uppsats) så egentligen är det väl en bit kvar..

  SvaraRadera
 4. Agnar Mykle var ju den litteraturfråga som J Gedin kunde i på spåret... På tal om Selma och annat. Det är en sån där roman med vuxet innehåll som gömdes och censurerades när det begav sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det hade jag glömt i allt fokus på Selma :D

   Radera
 5. Sången om den röda rubinen läste jag i hemlighet med barnslig förtjusning i yngre tonåren och blev gruvligt besviken. What was all the fuss about. Ganska lamt idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir intressant att se hur den är att läsa som vuxen då.

   Radera
 6. Eg har lese fleire bøker av og ein biografi om Agnar Mykle. Sangen om den røde rubin er den mest kjende romanen til Mykle, men Lasso rundt fru Luna, som og handler om Ask Burlefot, er langt betre. I Sangen om den røde rubin reiser Ask Burlefot til Bergen, kor han lever som fattig student og utforsker seksualiteten sin. Då boka kom ut på femtitalet, blei ho først forbudt, på grunn av dei eksplisitte sexskildringane. Det er ei middels god bok, som har fått mykje publisitet på grunn av dette forbodet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som nutiden Fifty shades då? Fast förhoppningsvis bättre språkligt.

   Radera
  2. Langt betre språkleg, (eller eg har ikkje lese Fifty Shades, så eg veit faktisk ikkje) men som sagt er det Lasso rundt fru Luna som er den gode boka til Mykle. Rubinen er ein middels god studentroman, men for så vidt eit greit tidsbilete av arbeidarsonen som reiser for å studere og komme seg opp og fram i verda, på femtitalet. Men om du ser bort i frå sexscenene, er det lite som får ho til å skilje seg frå andre romanar om arbeidarguttar som studerer.

   Radera
 7. Jag läser bla en Barn-o ungdomslittkurs halvfart och uppskattar verkligen de böckerna. Funderar på att söka heltidskurs i litteratur till hösten men är rädd för att tappa läsgnistan pga påtvingad läsning av litt som jag inte gillar...
  Du är inte den första jag hört nämna läströtthet pga detta. Hoppas det blir bättre för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna vilja gå en litteraturkurs på plats, men det funkar inte för jag måste ju jobba.

   Radera
 8. Sången om den röda rubinen var precis -som Anna säger här ovan - en bok som gömdes undan och som inte visades i den vanliga bokhyllan. Stort rabalder blev det när den kom ut. Vågad - var väl bara förnamnet men det var andra tider... idag skulle nog inte många bry sig. En klassiker tycker jag dock att den är. Jag har full förståelse för att du är trött på att läsa populärlitteratur- det kan bli för mycket av det "goda".

  SvaraRadera