måndag 24 oktober 2011

Tematrio - utmanande läsning

Bokhoras senaste Fredagsfråga handlade om att utmana sitt läsmod och läsa utanför "den bekväma zonen". Vilka typer av böcker/texter utmanar er?


1. För mig är det inte bekvämt att läsa lyrik. Åtminstone inte av någon annan än min käre Gustaf. Men strax innan Tomas Tranströmer presenterades som Nobelpristagare läste jag - tack och lov - en diktsamling av honom och en av Ko Un. Jag upptäckte då att jag helt klart hade lättare att förstå Tranströmer, men jag log mer åt Ko Un. Och jag upptäckte att jag faktiskt gillade lyrik.

Närvaro av Gud.
I fågelsångens tunnel
öppnas en låst port.


2. Att läsa på andra språk än evenska är en utmaning för mig. Jag vet inte egentligen varför och det är lite fånigt, för jag har läst mängder av både skön- och facklitteratur på engelska tidigare. Men, nu har det blivit något av en häng-up (se jag övar mig genom att skriva lite svengelska glosor inimellanåt;). För att bryta motståndet att läsa på icke-svenska ska jag nu läsa Min kamp på norska.

3. Jag har också ett visst motstånd mot att läsa noveller. Eller egentligen är det nog novellsamlingar jag har lite svårt för. Det blir för många berättelser för att rymmas i en bok. Undantaget är den helt makalösa novellsamlingen En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe, som jag alltid försöker få er att läsa. Men, nu har jag även upptäcket Novellixerna. En jättebra idé att ge ut novellerna styckvis i ett litet, praktiskt format.

10 kommentarer:

 1. En liten trio:
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2011/10/tematrio-utmanande-lasning.html

  SvaraRadera
 2. Utmanande läsning för blogg_bohemen är: http://bohemianrhapsody.blogg.se/2011/october/tematrio-utmanande-lasning.html

  SvaraRadera
 3. Håller med dig när det gäller att läsa på andra språk. Förut läste jag gärna på engelska men på det senaste (läs i år) har ett slags inre, ganska fegt, motstånd dykt upp som säger "å nej så jobbigt. Nu kommer du inte förstå allt och vem orkar slå upp ord hela tiden. Jag väntar på den svenska översättningen". Kanske hänger ihop med småbarn och dålig sömn eller så håller jag på att bli bekväm.

  SvaraRadera
 4. http://ielinashylla.wordpress.com/2011/10/25/utmanande-lasning/. Jag valde efter lite tänkande 3 läsutmaningar för just mig...

  SvaraRadera
 5. Nå har jeg svart også:
  http://www.sandlund.net/bookblog/2011/10/tematrio-utfordrende/

  SvaraRadera
 6. Har gjort en trio här: http://www.enligto.se/2011/10/26/tematrio-utmanande-lasning/

  SvaraRadera
 7. Jag undviker också andra språk än svenska... Det är ju så bekvämt och snabbläst att läsa på sitt modersmål. ;)

  SvaraRadera
 8. http://askeladden-askeladden.blogspot.com/2011/10/teamtrio-utfordrende-lesing.html

  SvaraRadera
 9. Här är mina utmaningar http://bokslut.blogspot.com/2011/10/tematrio-utmanande-lasning.html

  SvaraRadera
 10. Här är mina svar:

  http://bokdjungeln.wordpress.com/2011/10/26/tematrio-utmanande-lasning/

  SvaraRadera