torsdag 14 januari 2010

Herr Arnes penningar

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf.

Herr Arnes penningar är en spännande berättelse som utspelar sig i Bohuslänska skärgården på 1500-talet. Den rike prästen herr Arne förvarar alla sina pengar i en kista. En kväll kommer fiskmånglaren Torarin farande i sin kärra och han blir bjuden på kvällsvard på Solberga gård. Under måltiden är gamla prästfrun orolig och tycks se och höra saker. Senare under kvällen blir herr Arne och hans husfolk brutalt dödade av tre främmande män som stjäl penningkistan. Endast den unga flickan Elsalill undkommer och hon tas senare hand om av Torarin. Elsalill är djupt olycklig över att ha förlorat hela sin familj och hon blir därför ett lätt byte för den skotske Sir Archie, som förvrider hennes huvud. Men är han verkligen den han utger sig för att vara?

Herr Arnes penningar är en dyster historia om våld, mord, hat, skuld och hämnd. Berättelsen präglas av övernaturliga händelser, varsel, spökerier och vädrets makt. I Selmas berättelser brukar kärleken och dess förmåga att övervinna allt vara ett viktigt tema, men i denna historia får kärleken ge vika för hämnden, för de döda får inte frid om de inte blir hämnade.

Från en psykologisk synvinkel är den unga flickan Elsalills karaktär mest intressant. Hon utsätts för en traumatisk händelse och ser därefter syner och söker sig till "fel" människor för att få trygghet. Likt andra traumatiserade och skadade människor har hon en tendens att skapa nära relationer som bygger på orealistiska förväntningar om att kunna "rädda" andra och/eller sig själv.

Herr Arnes penningar är baserad på en verklig händelse, berättelsen är mycket spännande och lättläst. Selma skapar en suggestiv stämning som gör detta till en bok man har svårt att lägga ifrån sig. Det här är en klart läsvärd klassiker.

Läsning av Herr Arnes penningar ingår i Martinas utmaning att läsa Skrivande svenskor 1900-1950.

3 kommentarer:

  1. Jag älskade den här boken. Selma är/var en fantastisk författarinna.

    SvaraRadera
  2. Hej undrade bara om det finns bild språk i texten, idiom eller andra uttryck:)

    SvaraRadera