tisdag 2 oktober 2018

Topplista om Kina


Veckans topplista handlar om Kina och då måste jag så klart vara med!

1. Vilda svanar av Jung Chang räknas som en modern klassiker om Kina. Den är en familjekrönika över tre generationer kvinnor och en historisk skildring av 1900-talets Kina. Boken har blivit en bästsäljare i över 30 länder, med fler än 10 miljoner tryckta exemplar. Jag har läst den två gånger, första gången älskade jag den, andra gången var jag lite mer sparsam med beröm. Men värd att läsas är den.

2.  I Köksgudens hustru av Amy Tan träffas Weiwei och Hulan för första gången i en avlägsen by i Kina, åren före andra världskriget. De är båda nygifta, de delar krigets och äktenskapets umbäranden och lovar dyrt att bevara varandras hemligheter. Många år senare i USA har deras lögner hunnit i kapp dem och Weiweis dotter Pearl söker sanningen om det som hände för länge sedan i Kina.

3. Döttrarnas rike av Yang Erche Namu handlar om de avlägsna trakter i södra Kina, där Mosofolket bor i ett samhälle som styrs av kvinnor. Här växer Namu upp. Hennes liv kommer dock inte följa de uråldriga traditionerna. Som 16-åring rymmer Namu hemifrån och lyckas skapa en fantastisk karriär som sångerska och ungdomsidol. Döttrarnas rike är en fascinerande berättelse om ett annorlunda samhälle och om de universella konflikter och kärleken som präglar relationen mellan mödrar och döttrar.

4. En ensam människas bibel av Gao Xingjian är en självbiografisk roman, som följer två parallella tidsskeenden. I dåtid redogör författaren för sitt liv under kulturrevolutionen och de olika roller ha spelade då. I nutid skildrar boken huvudpersonens motstånd mot att minnas och redogöra för tiden i Kina. Samtidigt berättar författaren om sina framgångar i nutid och om sina kvinnoerövringar, både förr och nu. Nobelprisad, men i ärlighets namn inte så fantastisk.

5. Vitlöksballaderna av Mo Yan en vacker, tragisk och vedervärdig skildring av hur de enskilda människorna faller offer både för omänskliga traditioner och ett korrumperat system. Den detaljerat realistiska handlingen förs framåt och ackompanjeras av verser sjungna av den blinde sångaren.

5 kommentarer:

 1. Fin topplista. Vilda svanar har jag läst, Vitlöksballaderna finns oläst i bokhyllan.

  SvaraRadera
 2. Tack för intressanta tips. Mo Yan är den enda jag läst.

  SvaraRadera
 3. tyckte inte om Mo Yans bok, tack för andra intressanta tips.

  SvaraRadera
 4. Intressanta tips. Vilda svanar tror jag att jag har läst. Ingen av de andra. Köksgudens hustru skulle vara spännande att läsa.

  SvaraRadera