tisdag 1 mars 2016

Jorden Runt V - Asien

Det är dags att resa vidare. Vi tar ett skutt från Amerika och hamnar någonstans i Asien. Här kommer lite information om böckerna, som jag har lånat av förlagen. I slutet av månaden skapar jag ett inlägg som ni kan posta era länkar i. Jag har själv bara läst två av böckerna och jag kommer nog tyvärr inte att hinna med mer än ytterligare en eller två. Vilka böcker lockar er mest?

Hönan som drömde om att flyga - Sun-Mi Hwang (Sydkorea)
Detta är berättelsen om en höna som heter Knopp. En dag tröttnar hon på att lägga ägg efter ägg bara för att se dem forslas iväg till marknaden. Varje dag tittar hon ut genom ladugårdsdörrarna och ser de andra djuren ströva fritt. Knopp suktar efter ett annat liv. Hon planerar att fly ut i friheten och drömmer om att få ta hand om ett av sina ägg själv. En hymn för frihet, individualitet och moderskap med en kavat, pigg hjältinna som gör uppror mot sitt öde. Hönan som drömde om att flyga är en universell roman som har lästs av miljon­tals läsare i Sydkorea där den anses vara en modern klassiker.


Irakisk Kristus - Hassan Blasim (Irak)
Hassan Blasim är författaren som revolutionerat den arabiska litteraturen – från Finland. 2014 fick han sitt internationella genombrott, då The Independent utnämnde Irakisk Kristus till årets bästa översatta bok. Boken rankades dessutom som ”Book of the Year” i Publisher’s Weekly. Berättelserna i Irakisk Kristus skildrar det infernaliska tillståndet i dagens Irak, och för tankarna till magisk realism, till Kafka och Borges, men också till den arabiska sagotraditionen.


Aldrig bättre - O Thiam Chin (Singapore)
Två flickor på rymmen från en ungdomsvårdsskola, en misshandlad hustru som slår tillbaka, en man som har förlorat sin bror och en migrantarbetare som drömmer om en bättre tillvaro. O Thiam Chin tecknar genom karaktärerna i denna novellsamling ett omvälvande porträtt av det moderna Singapore. Det handlar om människor vars liv präglas av skriande tomrum men som i skärningspunkten mellan förlust och kärlek hittar en längtan som ger styrka.

O Thiam Chin, född 1977, är en av Singapores främsta unga författare. Han har skrivit en lång rad noveller som har publicerats i tidskrifter och i bokform. Den litterära debuten kom 2009 med novellsamlingen Free-Falling Man. Aldrig bättre var nominerad till Frank O'Connor International Short Story Prize 2009.


Brända skuggor - Kamila Shamsie (Pakistan)
Livet förändras för alltid för den unga lärarinnan Hiroko Tanaka. Hon överlever atombomben, men förlorar allt hon har kärt: sin fästman, sin far, sitt hem. Hennes kropp bär vittnesmål om tragedin; på ryggen bränns tre tranor i flykt in från sidenet i hennes kimono.Så börjar berättelsen som kommer att sträcka sig över tre generationer och tre världsdelar. Från en ung kvinnas krossade drömmar i slutet av andra världskriget i Japan, via Indiens frigörelse från det brittiska kolonialväldet, Sovjets invasion av Afghanistan, ett New York i sviterna av 9/11 till en ung namnlös man iförd orange overall i Guantanamo Bay. Genom två familjers sammanflätade öden förmedlar Kamila Shamsie kraften hos en gemensam historia, och gestaltar de stora tragedierna genom enskilda människors förluster.

Kamila Shamsie är född år 1973 i Pakistan och nu verksam i Storbritannien. Hon arbetar som journalist och kritiker på The Guardian och romandebuterade 1998 med In the City by the Sea. År 2013 var Shamsie inkluderad på Grantas lista över de tjugo bästa unga författarna i Storbritannien. Brända skuggor är den första av hennes romaner att översättas till svenska.


Snöns rike -  Yasunari Kawabata (Japan)
1968 år Nobelpristagare i litteratur. Till en turistort med heta källor på den snörika ön Honshu - ett paradis för njutningslystna rika - kommer Shimamura. Han är medelålders, förmögen, estet ut i fingertopparna, som tillfullo förmår uppskatta två fjärilars lek över fälten, men vars trötta hjärta inte orkar omfatta en passion. I honom förälskar sig den unga geishan Komako. Deras förbindelse är dödsdömd från början, men i det längsta vägrar Komoko, hängiven och förtvivlad, att inse detta.

Yasunari Kawabata har hälsats som en av vår tids stora kärleksdiktare. I dag är han Japans mest uppmärksammade författare, också internationellt. Allt det som skapat hans ryktbarhet: hans subtila kvinnopsykologi, förfinade sensualism och raffinerade stilkonst finns i rikt mått i denna utsökta roman om kärleken och kärlekens död.


Rismodern - Rani Manicka (Malaysia)
Ingenting i Lakshmis idylliska barndom kunde ha förberett henne för det liv som väntade henne. Som tonåring blir hon bortgift med den mycket äldre Ayah och tvingas flytta till Malaysia. Väl där inser hon att Ayah inte är den välbärgade man han utgett sig för att vara, utan en lägre tjänsteman med flera fordringsägare efter sig. I ett slag tvingas Lakshmi växa upp. Hon tar kommandot i huset och lyckas betala mannens skulder. Men den växande familjen vittrar sönder under lögner och falska förhoppningar och Lakshmi blir alltmer bitter. I de redan ansatta relationerna smyger sig ondskan in och andra världskrigets japanska invasion sliter upp ett sår i familjen som inte vill läka. Först långt senare, genom Lakshmis dotterdotter, kan familjen försonas.
På ett magiskt och färgstarkt språk berättar Rani Manicka om en familj i Malaysia under 1900-talet. En på samma gång fruktansvärd och underbar, skakande och oförglömlig historia.

Rani Manicka växte upp i Malaysia, men bor i dag i England. Rismodern som är hennes debutroman har sålts till 19 länder och tilldelats The Commonwealth Writers Prize för bästa debutbok.

7 kommentarer:

 1. Roligt! Jag tar mig an åtminstone Rismodern och Snöns rike, sen får vi se om resten... Hönan låter också mycket intressant!

  SvaraRadera
 2. För mig blir det Hönan och eventuellt den Irakiske Kristus. Rismodern gjorde intryck när jag läste den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser Rismodern nu och gillar skarpt.

   Radera
 3. Jag har lånat hem fyra av titlarna - Brända skuggor, Hönan som drömde om att flyga, Snöns rike och Rismodern - och hoppas hinna läsa dem alla. Kanske att jag eventuellt lånar Irakisk Kristus också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja läsa Brända skuggor och Irakisk Kristus, men tror inte jag hinner.

   Radera
 4. Jag vill egentligen läsa alla, men det blir
  Aldrig bättre - O Thiam Chin
  Brända skuggor - Kamila Shamsie

  SvaraRadera