fredag 18 december 2015

Asgård - sagor ur den nordiska mytologin

Jättebra och läskig var de spontana omdömena från dottern (10 år) då vi läst boken tillsammans. Sedan blev pappan också nyfiken och läste boken tillsammans med dottern. De tyckte båda att berättelserna var spännande och roliga. Dottern har framför allt fokuserat på illustrationerna som verkligen är något utöver det vanliga. Här samsas "vanliga" illustrationer med serierutor, otäcka, skrämmande bilder, suggestiva dystra, mörka illustrationer och humoristiska personporträtt. På gränsen till för läskiga tycker dottern att bilderna på Tors utslitna ögon var och Fenrisulven kan ju skrämma slag på vem som helst. Men otäckast är nog ändå Hel som ser fin ut på ena halvan, men inte på andra ...

Berättelserna om asagudarna är både lärorika och mycket spännande. Här får man lära sig både hur världen skapats och gått under, här firas (nästan) ett bröllop med en motvillig utklädd brud och här dödas den gode Balder genom Lokes svek. Spänning, humor och sorgligheter varvas och lockar hela tiden läsaren att läsa lite till. Vi läste boken efter att dottern lärt sig lite om asagudarna i skolan, det tror jag var bra. Det är mycket som är nytt och boken kräver lite förkunskap om de olika gudarna och deras värld.

Sammantaget är Asgård - sagor ur den nordiska mytologin en mycket spännande, rolig och lärorik bok som passar för nyfikna 10-åringar och deras föräldrar.

ASGÅRD - SAGOR UR DEN NORDISKA MYTOLOGIN
Författare: Sofi Hjort
Illustratör: Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
Köp: Adlibris, Bokus

3 kommentarer: