tisdag 5 september 2017

Veckans Topplista - London

"Den här veckan är det dags att bli lite anglofila när temat för veckans topp fem är London!" säger Johanna och jag hoppar genast på utmaningen. Jag måste ju ha läst hundratals böcker som utspelar sig i London, men utmaningen var ändå inte helt lätt. Många av mina lästa brittiska böcker utspelar sig på landsbygden, visar det sig.

1. I Nattvakten av Sarah Waters får vi möta fyra Londonbor, några år efter krigsslutet, som på olika sätt har trassliga kärleksliv. Hyresgästerna av samma författare handlar om relationer med komplikationer i 20-talets London.

2. Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande av Xiaolu Guo är en lättsam, humoristisk beskrivning av kulturkrockar och en vacker, sorglig berättelse om kärlek. 23-åriga Zhuang, dotter till en skofabrikant från kinesiska landsbygden, kommer till London för att studera engelska. Planen är att hon ska lära sig det främmande språket och därefter flytta hem och tjäna pengar. Med ett lexikon i handen försöker Zhuang orientera sig i det främmande landet samtidigt som hon för anteckningar över det hon lär sig.

3. Najwa i Aboulelas Minaret kommer från en välbärgad familj i Sudan som lever på ett västerländskt sätt i lyx. Efter att ha tvingats fly och hamnat i London, söker hon sig till religionen för att känna samhörighet, få ro och uppleva mening med livet.

4. Romansviten Wolf Hall om Thomas Cromwell och hans roll i relationen mellan Henrik VIII och hans fruar är en av de allra bästa historiska berättelser jag läst. Hilary Mantels porträtt av Cromwell är mycket nyanserat och intressant, här skildras en man som suktar efter makt samtidigt som han också är lojal mot vänner och en kärleksfull familjefar. 

5. I Det stora huset av Nicole Krauss får vi följa fyra huvudpersoner i olika delar av världen, det som binder dem samman är ett skrivbord. På ytan är detta en fängslande berättelse, på ett djupare plan skildras människans svårighet att hantera vår förgänglighet. Detta är en roman som väcker starka känslor, den påminner om våra egna förluster och vår längtan efter det som en gång var.

13 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din lista men Wolf Hall finns oläst i bokhyllan. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 2. har också med en Sarah Waters. Wolf Hall och Minaret har jag också läst

  SvaraRadera
 3. Inspirerande lista! Lite så var det för mig också, tänkte det skulle vara lätt, men väldigt många brittiska utspelar sig INTE i London upptäckte jag ju snart...

  SvaraRadera
 4. Är riktigt nyfiken på Wolf Hall, tror det är en bok som skulle falla mig i smaken.

  SvaraRadera
 5. Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande gillade jag mycket :)

  SvaraRadera
 6. Nattvakten är jag nyfiken på, gillade hennes Främlingen i huset.

  SvaraRadera
 7. Nattvakten är jag också nyfiken på, har Hyresgästerna i bokhyllan oläst!

  SvaraRadera
 8. Nattvakten har jag inte läst än, det var därför jag inte kom fram till en femte.

  SvaraRadera
 9. Vilka boktips!
  Hyresgästerna står faktiskt oläst i hyllan.

  SvaraRadera
 10. Många boktips här när jag inte har läst någon :)

  SvaraRadera
 11. Jag tordes aldrig ge mig på Wolf Hall ... men Nicole Krauss borde jag ge mig på, igen!

  SvaraRadera
 12. Xiaolu Guo är med hos mig också - en stor favorit som jag måste läsa om snart :-)

  SvaraRadera