fredag 22 september 2017

Man Booker Short List

Man Booker har presenterat 2017 års Short List. Nu vet vi vilka böcker som fått äran att gå vidare till den korta listan.

4 3 2 1 av Paul Auster har beskrivits som "a long-winded coming-of-age tale", den kommer sannolikt inte att vara något jag kastar mig över. Jag har läst New York trilogin av Auster, men det är inte riktigt min kopp te.

History of Wolves av Emily Fridlund, på svenska Vargarnas historia, handlar om en ung flicka som dras in i ett destruktivt familjesystem. Romanen beskrivs som en "stark och poetisk roman om ensamhet och tillhörighet", den här lockar mig.

Exit West av Mohsin Hamid kommer på svenska i höst och jag väntar ivrigt. Mohsin Hamid är en favorit. "An extraordinary story of love and hope, travelling from the Middle East to London and beyond" lyder en beskrivning. (Jag orkade inte vänta på översättningen utan lyssnade på boken på engelska, den ät suverän.)

Elmet av Fiona Mozley är en debutroman skriven av "an exciting new voice in fiction". Den här boken vill jag kika närmare på.

Lincoln in the Bardo av George Saunders verkar vara en mycket speciell roman, en "moving and original father-son story featuring none other than Abraham Lincoln, as well as an unforgettable cast of supporting characters, living and dead, historical and invented".

Autumn av Ali Smith är första delen i en svit som kommer att utforska årstider. Det här är nog något mycket speciellt, tror jag. Ali Smith är en författare jag verkligen vill läsa, om det blir den nya romanen eller någon annan får vi se.

Det är underligt, tycker jag, att inte Arundhati Roys Ministry of Utmost Happiness är kvar på listan, den är ju helt fantastisk. Tur att Exít West av Mohsin Hamid är kvar, den är mycket speciell.

Colson Whiteheads The Underground Railroad saknar jag inte, men att jag inte blev så förtjust i den kan bero på att jag lyssnade på den svenska översättningen, Den underjordiska järnvägen. Uppläsningen var inte bra. Swing Time av Zadie Smith gillade jag faktiskt inte alls, kanske är jag inte kompatibel med författaren. Den lyssnade jag i o f s också på, om än på engelska, men jag tror inte att det var uppläsningen som var problemet. Jag kunde bara inte relatera.

Just nu är jag mest nyfiken på Vargarnas historia av Emily Fridlund.

Den 17 oktober avslöjas vinnaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar