Läslistor

söndag 23 april 2023

En smakebit ur Blå


Äntligen lite ork att blogga. Den senaste månaden har jag varit sjuk till och från och haft en massa tråkiga symtom. Nu känner jag mig äntligen lite piggare. Under dagar jag var riktigt febrig och sjuk läste av den fantastiska, dystopiska Blå av Maja Lunde. Det var inte en bra kombo, utan förstärkte bara den klimatoro jag känner i vanliga fall. Men boken är oerhört angelägen och behöver läsas av alla som inte tycks förstå varför vi behöver ha tillgång till vatten!

Söndag betyder som vanligt att det är dags att hänga med på utmaningen "En smakebit på søndag", som administreras av Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips. 

"Ingenting stoppade vattnet, man kunde följa det från fjället till fjorden; från snön som föll från molnen och la sig på topparna, till ångan som steg över havet och åter bildade moln. Varje vinter växte glaciären, den samlade på snö, varje vinter växte den som den skulle, och varje sommar smälte den, läckte, släppte ifrån sig rännilar, som blev bäckar, som sökte sig neråt, drivna av tyngdlagen, bäckarna samlades, blev forsar, älvar.
...
Till och med huvudstadstidningarna skriver om det, jag har läst artiklarna om och om igen, kan inte tro det. De hämtar is från glaciären, ren, vit is från Norge, och marknadsför den som det mest exklusiva man kan ha i sin drink, ett flytande litet isberg omgivet av gyllene starksprit, men inte till norska kunder, nej, till dem som verkligen kan betala. Isen fraktas till ökennationer, oljeshejkernas hem, och där ska den säljas som vore den guld, vitt guld, till de rikaste av de rika."

18 kommentarer:

 1. Den här har jag ju hört mycket om, men än så länge har jag inte läst något alls av författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela kvartetten om klimatet är både bra och angelägen läsning. Hittills gillar jag mes just Blå.

   Radera
 2. lånade på biblioteket men blev inte läst då

  SvaraRadera
 3. Vad trist att du varit så mycket sjuk! Blå har jag läst, och den var bra tyckte jag. Och skrämmande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Lotten :) Ja, visst är den skrämmande. Och inte alls orealistisk när man nu pratar om risker för en het kommande sommar med bränder i Europa.

   Radera
 4. har läst Maja Lundes böcker. den senaste, Drömmen om ett träd, ligger i min hög av låneböcker. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag kvar än så länge, tar en paus med lite lättsammare en stund. Men visst är böckerna bra!

   Radera
 5. Jag köar nu på Drömmen om ett träd av Maja. Har läst samtliga av hennes vuxenromaner. Visst gör det ont, men det är så angeläget. Hoppas du blir riktigt rask och kry när våren anländer. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 6. Jag har läst Blå och Przewalskis häst men inte den första och sista i kvartetten. Men jag ska!

  SvaraRadera
 7. Tack för smaekbiten jag har tre av böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också gärna ha dem i min hylla ...

   Radera
 8. Att kunna sälja isbitar dyrt till oljeshejker visar hur absurd världen är.

  SvaraRadera
 9. Vad tråkigt att du inte mått bra. Hoppas du får vara frisk nu.
  Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren än.

  SvaraRadera