Läslistor

måndag 8 juni 2020

Utmaning: Authors & Characters - Simon


Utmaning Authors & Characters: Simon

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.


Simone de Beauvoir är mest känd för den feministiska klassikern Det andra könet och citatet "man föds inte till kvinna, man blir det", men hon skrev även skönlitteratur. Misstag i Moskva skrevs 1966-67 men publicerades först 1992 i tidskriften Roman 20-50.

Det pensionerade paret Nicole och André reser till Moskva för att besöka Andrés dotter Mascha. Under besöket har Nicole långtråkigt, medan André dricker en hel del alkohol och pratar med dottern. Ett missförstånd uppstår mellan Nicole och André, som får dem båda att analysera relationen. En äktenskaps- och livskris växer fram och konflikten dem emellan blir alltmer infekterad. Åldrandet har medfört nya sätt att se både på sig själv och på den andre.

Misstag i Moskva är en bok jag kommer att bära med mig länge i tankarna. Framför allt blir jag så oerhört berörd av både Nicoles och Andrés tankar om sig själva och om sin relation. Författaren gestaltar deras känslor så att de kryper under huden på mig. Jag känner starkt med dem båda och dras in i deras konflikt utan att kunna värja mig.
"De hade levt sida vid sida, var och en för sig, utan att låtsas om varandra, genomskinliga och utan att sammanblandas."
Boken är skriven utifrån både Nicoles och Andrés synvinkel, växelvis i korta avsnitt. Detta gör att man som läsare måste vara alert och förberedd på att byta perspektiv. Just detta är en faktor som gör texten så anmärkningsvärt bra. Förutom det äktenskapliga perspektivet skildrar författaren också i romanen situationen i Sovjetunionen på 60-talet - en smärtsam upplevelse för många av dåtidens tänkare. Här finns också en kort passus om vikten av litteratur:
"Fördelen med litteraturen är att man bär orden med sig, tänkte hon. Bilderna bleknar, förlorar sin form och slocknar. Men hon återfann de gamla orden i sin strupe, exakt så som de hade nedtecknats. De band henne samman med forna sekel då himla kropparna lyste precis som i dag. Och denna återfödelse och beständighet gav henne en känsla av evighet."
Sammantaget är Misstag i Moskva en vacker roman, som skildrar hur åldrandet tvingar fram nya sätt att förhålla sig till livet och kärleken. En fullpoängare.

PAX-serien läste jag tillsammans med dottern då hon var i 10-årsåldern och vi gillade den båda skarpt. Serien börjar med Nidstången. Där får läsaren lära känna Alrik och Viggo, två killar som familjehemsplacerats hos Anders och Laylah i Mariefred eftersom deras mamma dricker. Anders och Laylah är schyssta och killarna börjar snabbt trivas hos dem. Men det är inte lika bra överallt. I skolan finns taskiga Simon och hans gäng, och Simons pappa som är minst lika elak och dessutom tyvärr lärare. Både Viggo och Alrik råkar lätt illa ut. I Mariefred är inte allt vad det verkar vara. Här finns onda makter som försöker tränga sig in i det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år. Det gamla syskonparet Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men nu behöver de hjälp. Och det visar sig att Alrik och Viggo är utvalda att kämpa mot ondskan.

Efter Nidstången kommer nio böcker till, den ena mer spännande än den andra!

10 kommentarer:

  1. Simone de Beauvoir har jag läst, men inte PAX - serien. här kommer mina Simon http://www.lyransnoblesser.se/2020/06/utmaning-authors-characters-simon.html

    SvaraRadera
  2. De böcker jag läste i tioårsåldern handlade inte om alkoholiserade mammor. Barnlitteraturen har tydligen förändrats...

    https://skrivrobert.blogspot.com/2020/06/authors-characters-simon.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja den är helt klart mer varierad nu.

      Radera
  3. Mistag i Moskva är så bra, lite annorlunda Beauvoir, har inte tänkt på franska stavningar, fast lät en hel del av henne:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/06/simon-authors-and-characters.html

    SvaraRadera
  4. Jag har inte läst någon av dessa. Det var svårt den här veckan tyckte jag. https://enbokomdagen.com/2020/06/08/authors-characters-simon/

    SvaraRadera
  5. Jag har läst någon bok i Pax serien.https://eggetbok.blogspot.com/2020/05/authors-characters-v24-simon.html

    SvaraRadera
  6. Tog också de Beauvoir, kom inte på någon annan författare. Misstag i Moskva har jag inte läst men tyckte mycket om Den brutna kvinnan. Dottern slukar Pax-böcker :)
    http://www.rakiryggen.com/2020/06/08/authors-characters-simon/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den brutna kvinnan har jag glömt att jag har i min bokhylla, tack för påminnelse!

      Radera
  7. Å, så nyfiken jag blev på Den brutna kvinnan!

    SvaraRadera
  8. Jag har faktiskt inte läst Beauvoir. Och inte heller PAX-serien, fast jag länge tänkt att jag borde.
    Gillar i alla fall Åsa Larsson mycket. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2020/06/authors-characters-simon.html

    SvaraRadera