Det är snart syttende mai och som vanligt dags att fira våra grannar. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter.
1. Isslottet av Tarjei Vesaas är en underbar liten berättelse om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. De har precis börjat lära känna varandra när Unn försvinner på isen, och Siss blir som frusen inuti. Siss känner att hon på något sätt är skyldig Unn att vara hennes vän och hon drar sig undan från gemenskapen med andra kamrater. Familjen och vännerna försöker förgäves få henne att leva upp igen. Det här är en otroligt vacker, nyanserad, vemodig skildring, som på ett finstämt sätt fångar det sköra i en ny vänskap.
2. Jenny av Sigrid Undset publicerades redan år 1911, trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Berättelsen handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som yrkeskonstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. Jenny vill uppslukas av den äkta, den rena kärleken, men då denna tycks utebli försöker hon hålla till godo med vad hon kan få. Kompromissandet leder till att hon dras in i komplicerade situationer, bland annat på grund av att hon inte vet och inte förmår uttrycka vad hon själv egentligen vill. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.
3. Ut och stjäla hästar av Per Petterson var en av fjolårets läshöjdpunkter. Romanen handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Berättelsen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.
"Instruktioner"
Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!
Aj, då får jag hoppa över. Jag har inte läst något jag gillar av någon norsk författare än, tyvärr :/
SvaraRaderaMen jag är med!! :) Fast jag hyllar fyra - en karaktär, en författare och en bok. Och så en bonus på det! :)
SvaraRaderaDet var inte helt lätt att få ihop något denna veckan men lite blev det i alla fall.
SvaraRaderahttp://bokmamma.blogspot.se/2012/05/tematrio-snart-17-mai.html
Jag fick ihop mina tre till sist.
SvaraRaderahttp://lacrimamens.com/blog/archives/945.html
Det finns alldeles för många bra norska författare, men det här är mina tre.
SvaraRaderaDet finns så många bra norska författare just nu så det var svårt att välja. Jag har i alla fall plockat ut mina tre favoriter.
SvaraRaderaRiktigt svårt men valet föll på tre gutter: http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/05/mandag-tematrio.html
SvaraRaderaJag hade för många att välja mellan:-)
SvaraRaderahttps://lottensbokblogg.wordpress.com/2012/05/14/tematrio-med-norskt-tema/
Åh, vad spännande - jag ska läsa Ut och stjäla hästar i den nordiska utmaningen i år :)
SvaraRaderaHär är mina tre:
http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/05/15/norgelikt-i-tematrion/
Här kommer min trio! http://beasbokhylla.blogg.se/2012/may/tematrio-norska-favoriter.html
SvaraRaderaMin trio finns här: http://bohemianrhapsody.blogg.se/2012/may/tematrio-snart-17-maj.html
SvaraRaderaHär är mina tre tips: http://nobelprisprojektet.blogspot.se/2012/05/norsk-trio-pa-sjuttonde-maj.html
SvaraRaderaEn är dock samma, men det är den sannerligen värd!
Jag är med för första gången: http://feministbiblioteket.wordpress.com/2012/05/17/tematrio-v-20/
SvaraRaderaDagen till ära, en tematrio: http://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2012/05/17/tematrio-17-maj-norska-bocker/
SvaraRadera