fredag 31 december 2010

Årets bästa o s v

2010 års bästa

Det var inte lätt i år heller att välja årets bästa bok, men till slut föll valet på Andarnas hus av Isabel Allende. Intressant att just chilenska författare, som jag ju läser mycket litet av, tycks prenumerera på titeln "årets bästa" (i fjol "vann" Roberto Bolaño). Andarnas hus handlar om en udda familjs öden under flera generationer. Vi får möta den koleriske Esteban, den klärvoajanta Clara och deras barn och barnbarn i en helt underbar latinamerikansk skröna som utspelar sig mot bakgrund av landets politiska situation. Romanen innehåller en härlig blandning av realism och magi, berättarglädje och fängslande personporträtt.


2010 års mest upprörande

Några böcker har naturligtvis påverkat mig mer än andra under året. Den roman som var "svårast" att läsa känslomässigt var Utrensning av Sofi Oksanen. Under läsningen var jag tvungen att samtala med andra som läst, det var tungt att "bära" bokens huvudpersoner. Berättelsen handlar om den unga kvinnan Zara, som har lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Så småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. En grym, angelägen historia berättad på ett unikt språk. Utmanare i denna "genre" var Darlig River av Sara Stridsberg och Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis.


2010 års överraskning

Måste erkänna att jag tidigare kände mig kluven och skeptisk till bokbloggares förtjusning i Nabokovs Lolita. Jag kände ju till fenomenet och hade sett filmen innan jag läste boken. Men jag fick lov att kapitulera, det här är en av de bästa romaner jag läst. När man läser boken blir det som försvann i filmen tydligt, boken handlar inte om Lolita, den utspelar sig hela tiden i en pedofils föreställningsvärld. Lolita är ett kontroversiellt mästerverk som i korthet handlar om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Romanen består av Humberts dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Han skriver för att rättfärdiga sig och hans skönmålningar och falsifikationer är makalösa. Detta är ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, den enda roman jag läst som verkligen ger pedofilen/sociopaten ett ansikte och en själ. Det är oerhört intressant, och provocerande, att sätta in i Humberts inre värld, en värld där han är offret, den som sviks och överges. Hur Lolita reagerar på hans övergrepp har han ingen förmåga att sätta sig in i. Språkmässigt är romanen ett mästerverk.


2010 års viktigaste

Under året har det i omvärlden och i vårt eget inträffat omskakande händelser. Vare sig i vårt eget land eller i världen styr de krafter jag försöker stödja. Orättvisor breder ut sig och skapar såväl fattigdom, som fanatism. Ett sätt att motverka fanatism är att läsa och man bör bland annat läsa den lilla essäboken Hur man botar en fanatiker av Amos Oz. I denna underfundiga lilla skrift beskriver författaren hur fanatism breder ut sig som en farsot. Symtomen på fanatism är ett svart-vitt synsätt kombinerat med bristfällig inlevelseförmåga och intensiv önskan att hjälpa andra att förstå sitt eget bästa. Verksam medicin mot detta tillstånd är humor och litteratur, gärna i kombination. Författaren beskriver även den komplicerade relationen mellan israeler och palestinier och föreslår en kompromiss för att lösa konflikterna. Läs och sprid!


2010 års nyhet

Under året har jag läst en del barn/ungdomsböcker som passar även för vuxna. Tove Janssons underfundiga berättelser om Muminfamiljen innehåller mycket visdom, i all sin enkelhet. Genom att läsa om Mumin har jag fått lov att fundera över hur man bäst kan hantera "farligheter", leva med att allt inte är vad det verkar vara och förhindra att människor blir osynliga. Under senare delen av året läste jag nästan hela serien om Narnia av C S Lewis. I denna förtrollade värld utspelas kampen mellan det onda och det goda. Böckerna är spännande och lättlästa (för mig), men de har inte åldrats särskilt väl, vare sig språkligt eller genusmässigt.


 2010 års romanserie

Sent omsider har jag läst Vilhelm Mobergs serie om familjerna som utvandrar till Amerika. Tidigare har jag alltid sagt att det bästa som skrivits i Sverige är Fogelströms stadserie och Lagerkvists Barabbas, men nu fick de konkurrens. Utvandrarserien platsar definitivt bland de allra bästa svenska böckerna. I romansviten får vi följa Karl-Oskars, hans familjs och hans grannars slitsamma liv i ett hungrande Sverige. Överresan till Amerika och ankomsten till det nya landet blir påfrestande, men så småningom lyckas familjerna skapa sig ett nytt liv "over there". Inbördeskriget och strider med indianer skapar nya svårigheter. Det mest slående under läsningen var författarens ömsinta skildring av kärleken mellan en man och en kvinna.


Löfte inför 2011

Jag brukar ju lova varje år att jag ska läsa och den traditionen följer jag även i år. Nästa år ska jag läsa! Jag ska läsa litteratur från hela världen, jag ska läsa klassiker och jag ska läsa Nobelpristagare. Eftersom tyskspråkig litteratur är temat för årets Bokmässa, ska jag lägga lite extra vikt vid denna. Jag ska också köpa en hel del böcker, men jag ska köpa mer inbundet och mindre pocket. Jag inser nu att jag aldrig kommer att kunna läsa alla pocketböcker jag köpt (för liten text) så en del ska jag ge bort. Förra årets "löfte" att läsa något på engelska har jag inte infriat, det är inte sannolikt att jag kommer att infria det under nästa år heller. Antalet olästa böcker i bokhyllan har dock stigit till över 200, jag ska verkligen kämpa för att försöka minska det antalet till nästa år. Huvudsakliga löftet är dock att jag ska läsa och köpa fler böcker!

GOTT NYTT ÅR!

Kvartalsrapport 4 - 2010

# Silvertronen - C S Lewis
# Kung Caspian och skeppet Gryningen - C S Lewis
# Norrlands akvavit - Torgny Lindgren
# Caspian, prins av Narnia - C S Lewis
# Hästen och hans pojke - C S Lewis
# Häxan och lejonet - C S Lewis
# Den gamle och havet - Ernest Hemingway
# Min morbror trollkarlen - C S Lewis
# En dag - David Nicholls
# Det osynliga barnet - Tove Jansson
# Timmen mellan hund och varg - Silke Scheuermann
# Ingen fara - Selma Mahlknecht
# En spik, en ros - Madeleine Bourdouxhe
# Mordbyn - Andrea Maria Schenkel
# Smaken - Muriel Barbery

# I skuggan av min bror - Uwe Timm
# Utrensning - Sofi Oksanen
# Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano
# Tant Safiyya och klostret - Baha Tahir
# Tiggarnas strejk - Aminata Sow Fall
# Sultanbrudens skugga - Assia Djebar
# Anne Franks dagbok - Anne Frank
# Adams revben - Nuruddin Farah
# Förändringar - Ama Ata Aidoo
# Atlantens mage - Fatou Diome

# Rädd att flyga - Erica Jong
# Absint - Niklas Rådström
# Farmor och Vår Herre - Hjalmar Bergman
# Kärlekens geografi - Nina Bouraoui
# Cap Esterel - Tanja Langer
# Corpus Delicti - Juli Zeh
# Himlen i Bay City - Catherine Mavrikakis
# Och var hör du hemma? - Anne Tyler
# Tre starka kvinnor - Marie NDiaye
# Flugornas herre - William Golding


35 böcker blev lästa under årets sista kvartal och det är ett rejält rekord. Jag hade stor läslust under de här månaderna och jag läste även serien om Narnia, som naturligtvis gick snabbt att läsa. Annars var det framför allt tyskspråkig och afrikansk litteratur som dominerade läsningen.

3 klassiker/moderna klassiker
2 Nobelpristagare
1 novellsamling
1 deckare/spänning
7 "världslitteratur" (afrikansk)
7 tyskspråkiga (fast översatt så klart)
7 barn/ungdom

Den satiriska Tiggarnas strejk och den sagolikt vackra Sultanbrudens skugga utmärkte sig bland de afrikanska böckerna.

På listan över årets bästa platsar En spik, en ros, Sultanbrudens skugga, Utrensning och Himlen i Bay City. Att en novellsamling hamnar på min bästa-lista är inte vanligt, men detta är inte en vanlig novellsamling. Texterna är helt underbara, här saknas inget. Det har haglat lovord och priser över Utrensning, mycket väl förtjänt. Amy i "Himlen" påverkade mig starkt under läsningen, så starkt att jag började lyssna på Alice Cooper igen. (Att inte Hemingway nämns beror helt enkelt på att det var en omläsning, Den gamle och havet finns med på min lista över de bästa böckerna någonsin.)

Överraskande trevlig läsning var En dag, Cap Esterel och Timmen mellan hund och varg, tänkvärd och provocerande bra var dystopin Corpus Delicti. Sagolikt vacker var den korta berättelsen om blåmesen Absint.

Det fanns inga bottennapp under kvartalet, men Anne Frank var tråkigare än jag mindes den.

torsdag 30 december 2010

Årsstatistik 2010

Under det gångna året har jag läst 105 böcker. Det är fem fler än i fjol, mestadels p g a att jag snabbläst några ungdomsböcker under året. Om någon är intresserad av exakt vad jag läst och vilka betyg jag gett böckerna kan ni läsa mer om det här (inom kort).

Fördelningen mellan manliga och kvinnliga författare är så jämn den kan bli med tanke på att jag läst ett udda antal böcker. 50/50 således eftersom jag inte tänker räkna halva procent.

Andelen svensk litteratur sjunker konstant. Under 2008 var andelen svenska författare 45%, 2009 var de 25%, i år har de sjunkit till 16%.

Andelen klassiker/moderna klassiker har sjunkit något i förhållande till nyutgivna romaner. Fortfarande kan dock en knapp tredjedel av årets lästa böcker klassificeras som klassiker. Marcel Proust, F Scott Fitzgerald, R L Stevenson och E M Forster är exempel på icke-svenska äldre klassiska författare jag läst under året, bland de äldre svenska kan nämnas Hjalmar Bergman, Elin Wägner, Per Anders Fogelström och Vilhelm Moberg. Jag har även läst en del moderna klassiker under året, skrivna av författare som Nabokov, Richard Yates, Marguerite Duras och Yaşar Kemal.

En del barn/ungdomsböcker har jag läst under året, mestadels klassiker som Tove Janssons Mumin-böcker och serien om Narnia av C S Lewis.

På Nobelpristagarfronten är utvecklingen mycket dyster. Under 2009 läste jag 24 romaner/novellsamlingar av 18 olika författare samt 4 kortare texter av ytterligare 3 författare. Under 2010 läste jag endast 3 romaner av 3 olika författare. Helst vill jag skylla detta på någon annan och beklagar mig därför något över att de aderton ännu inte gett priset till Assia Djebar, Nuruddin Farah, J C Oates eller Cormac McCarthy. Mest grämer det mig att inte Pramoedya Ananta Toer hann få Nobelpriset innan han avled. Summa summarum kan man fastslå att på Nobelläsarområdet finns utrymme för förbättringar under 2011.

Under året har jag läst böcker från många olika delar av världen, vilket var en målsättning inför 2010.


Afrikansk litteratur var temat för årets Bokmässa och jag inspirerades rejält att läsa böcker från denna stora kontinent. 13% av böckerna skrevs av författare från Algeriet, Marocko, Egypten, Senegal, Ghana, Somalia, Nigeria, Mauritius och Zimbabwe. Favoriterna bland författarna är Assia Djebar, Chimamanda Ngozi Adichie och Nuruddin Farah.

12% av böckerna är skrivna av nordamerikanska författare, de jag vill framhålla är Jayne Anne Phillips, Catherine Mavrikakis, Anne Tyler, Cormac McCarthy och Siri Hustvedt.

Knappt 8% av årets böcker är skrivna av författare från Israel, Libanon, Turkiet, Indien, Indonesien och Japan. Människornas jord av indonesiske Pramoedya Ananta Toer är en bok jag vill rekommendera er alla.

Från Australien/Oceanien läste jag två böcker, d v s knappt 2%. Jag vill gärna uppmärksamma den underbara författaren Janet Frame, vars roman Mot ännu en sommar jag läste med smärtsam förtjusning.

En enda, d v s knappt 1% av årets böcker är skriven av en författare från Sydamerika/Västindien. Men det är å andra sidan inte vilken bok som helst, det är årets bästa - Andarnas hus av Isabel Allende (Chile).

Av årets lästa böcker är således 16% svenska, 48% europeiska och 36% icke-europeiska. Även i år kommer de europeiska böckerna från många olika länder.


Storbritannien är, även i år, det land jag läst flest böcker från, förutom Sverige. Bland de brittiska romanerna finns ovan nämnda äldre klassiker, Tolkiens underbara trilogi om ringen och nyutgivna populära författare som Sadie Jones, David Nicholls och Sarah Waters.

De lästa nordiska böckerna är skrivna av författare från Norge, Finland och Island. Bland mina favoriter återfinns Tarjei Vesaas, Jón Kalman Stefánsson, Sofi Oksanen och naturligtvis Tove Jansson.

Temat på Bokmässan 2011 är tyskspråkig litteratur och jag har redan börjat läsa på en del. Årets favorit är En tyst minut av Siegfried Lenz.

Antalet franska författare har sjunkit något, årets favorit är den unika, underbara novellsamlingen En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe.

De östeuropeiska länder jag läst böcker från är Albanien, f d Jugoslavien och Ryssland. Bland författarna kan nämnas (igen) Nabokov och Ismaïl Kadaré.

Bland de övriga länderna finns författare från Spanien och Italien.

Jag är nöjd med den geografiska bredden på årets lästa litteratur, men missnöjd med min insats när det gäller att läsa Nobelpristagare. Intressant under året har varit upptäckten av afrikansk litteratur, som verkligen tilltalat mig. Nästa år kommer det att bli en rejäl blandning hoppas jag, med ett visst extra fokus på tyskspråkig litteratur.

tisdag 28 december 2010

Kärleken är dödens motsats

Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano, utgiven av Brombergs, 2009.

Den sjuttonåriga Maria har mist sin pojkvän Enzo. Likt många andra arbetslösa unga män i Syditalien hade han tagit värvning i armén. Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan skulle finansiera deras förestående bröllop och skapa en grund för deras kommande familjeliv. I stället sprängs han till döds av talibanerna. Maria blir en ung änka, som klär sig i svart och lever sitt liv i väntan.

Mest intressant i denna korta text tycker jag att resonemanget kring krig är. Författaren påtalar att man i delar av Europa fortfarande tycks anse att det "senaste" kriget är andra världskriget, detta trots att krig pågår runt om i världen hela tiden. I södra Italien finns många fler krig, här är att ta värvning ofta enda alternativet till ett liv i fattigdom eller ett liv i maffian. I Sverige menar vi att vi inte har varit i krig på oerhört lång tid, trots detta dör unga svenskar i Afghanistan.

Marias kärlek är mycket fint gestaltad, man blir berörd av hennes livsöde och engagerad av berättelsen. Marias sorg är gränslös, förlusten omöjlig att förstå. Genom att fortsätta älska besegras döden - Kärleken är dödens motsats.

Sammantaget är detta en kort, lättläst, mycket tänkvärd vacker berättelse om kärlek och krig.

söndag 26 december 2010

Ungdomens bröd - repris

Ungdomens bröd av Heinrich Böll, utgiven av Brombergs, 2009.

Den unge Walter växer upp i ett samhälle som ligger i ruiner efter andra världskriget. Det är en tid fylld av skam över krigshändelserna, men också en tid av kraftig tillväxt och ett gyllene tillfälle för den som kan ta för sig av det välstånd som växer fram. Walter har haft många olika yrken, trots sin unga ålder, men egentligen inte intresserat sig för något. Nu arbetar han som tvättmaskinsreparatör och han är förlovad med chefens dotter. Så en dag träffar han en ung kvinna och blir häftigt förälskad.

I kortromanen (knappt 120 sidor) skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning.

Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk. Brödet finns med både konkret och symboliskt genom hela boken och det ges en närmast magisk egenskap. Under efterkrigstidens fattigdom längtade efter och begärde Walter bröd, bröd, bröd. I bokens nutid har Walter ett rejält sparkapital och stora möjligheter till konsumtion. Men han tycks inte bli mätt av bröd allena. Och detta står klart för honom då han drabbas av kärleken. Denna kärlek gestaltas som en mirakulös kraft och räddningen för de tomma, hungrande människorna.

Huvudpersonen, berättarjaget, skildras med ett ömsint tonfall, samtidigt som denne även uppvisar ganska hänsynslösa drag. Walter drar sig t ex inte för att stjäla när han finner det nödvändigt och hans beteende gentemot fästmön, som han bryter med, är minst sagt oempatiskt. Ändå bli man som läsare fäst vid Walter och man hoppas att hans kärlek till Hedwig ska bli besvarad.

Det här var mitt första, men definitivt inte mitt sista, möte med författaren. Jag tyckte mycket om berättarstilen och det enkla, men innebördsrika språket. Heinrich Böll är en Nobelprisförfattare som verkligen är värd att uppmärksammas och läsas. Jag skulle dock rekommendera att man läser det informativa förordet av Sunnöve Clason efter man läst romanen.

fredag 24 december 2010

Julbokhyllor

Håller ni på att förgås av nyfikenhet? Har ni undrat hela dagen hur det gått med mina bokhyllor? I så fall kan jag berätta att allt blev färdigt sent i går kväll och att bokhyllorna var i högst presentabelt skick när julgästerna kom. Fast alla böcker fick tyvärr inte plats...

Här är lilla finhyllan. Böckerna här är utvalda för att ge ett lite mer enhetligt, snyggt intryck. Det blev bra tycker jag.


I Gamla hyllan bor nu alla nordiska böcker, eller i alla fall de flesta av dem. Mest bor här svenskar.


Tyvärr finns det inget utrymme för mina pocketböcker. C:a 7 hyllor pocket och ljudböcker trängs nu i underskåpet som inte syns då dörrarna är stängda. Bakom glasdörrar finns en hel del uppslags- och faktaböcker som införskaffats innan internet uppfanns.


I de öppna hyllorna i stora bokhyllan är numer böckerna sorterade geografiskt. Min Afrika-böcker gör sig fint tillsammans. Det ni inte får se på denna bild är att en hel del böcker knötts in i mittersta underskåpet, de fick inte plats i hyllorna :-( Det är onekligen dags att fundera på allvar kring bristen på bokförvaring i detta hus.


God Jul!

torsdag 23 december 2010

Julbokstök

Vilken sorts person får dagen före julafton för sig att det nu verkligen är dags att sortera om alla böckerna i bokhyllan? Just det, en bokbloggare så klart. Men just den här bokbloggaren börjar ångra sig. Hundratals böcker ligger på golvet och det verkar redan vara fullt i bokhyllorna. Hjälp!

Månadssummering - November 10

I november blev ett tydligt Afrika-fokus, uppblandat med lite europeisk kvalitet.

I skuggan av min bror av Uwe Timm

I den här självbiografiska romanen berättar författaren om sin uppväxt, sin familj och framför allt om den äldre brodern Karl-Heinz, som ansluter sig frivilligt till Waffen-SS, skickas till östfronten och avlider. Timm tecknar en bild av krigstidens Tyskland, som känns trovärdig och nyanserad, samtidigt som han tydligt ger uttryck för sin oförmåga att förstå de handlingar många soldater utförde.


Utrensning av Sofi Oksanen

Den unga kvinnan Zara har lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Små småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. En grym, angelägen historia berättad på ett unikt språk.


Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano

Den sjuttonåriga Maria har mist sin pojkvän Enzo. Liksom många andra arbetslösa unga män i Syditalien hade han tagit värvning i armén. Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan skulle finansiera deras förestående bröllop och skapa en grund för deras kommande familjeliv. Marias sorg är gränslös, förlusten omöjlig att förstå. Genom att fortsätta älska besegras döden.


Tant Safiyya och klostret av Baha Tahir

Bokens unge berättare levererar kakor åt sin mor på högtidsdagar och ser fram emot att träffa den underbara tant Safiyya. Hon förväntas gifta sig med den ståtlige Harbi, som dock dröjer med sitt frieri. I stället gifter sig tant Safiyya oväntat med traktens rikaste jordägare, Den här berättelsen innehåller våldsam vrede, gränslös kärlek, utbrott av galenskap och besinningslös hämnd.


Tiggarnas strejk av Aminata Sow Fall

För att få bukt med stadens dåliga rykte genomför hälsovårdsministern en förföljelsekampanj som driver bort tiggarna från gatorna. Tiggarnas beslutar sig för att organisera sig och går ut i strejk. Detta leder till oananade konsekvenser för de som vill komma sig upp i samhället genom att få förböner i utbyte mot allmosor. Underbar humoristisk satir!


Sultanbrudens skugga av Assia Djebar

Den välutbildade, emanciperade Isma önskar lämna sin make. För att bli fri agerar hon äktenskapsmäklerska och ordnar en ny hustru till honom. För den fattiga, unga Hajila innebär äktenskapet välstånd och instängdhet. Så småningom lockas hon att gå ut. Det här är en skildring av våld och förtryck, blandat med ett stråk av hopp - ett skimmer från sagans värld.


Anne Franks dagbok av Anne Frank

Anne Frank började skriva dagbok då den holländska utbildningsministern i radio uppmanade alla invånare att föra dagbok och skriva om sina liv under den tyska ockupationen. Anne skriver troget om sina tankar, sina känslor och sina erfarenheter under de åren familjen lever gömda i Holland. I denna oavkortade version framträder en egensinnig flicka med huvudet på skaft.


Adams revben av Nurrudin Farah

"Gud skapade Kvinnan av ett böjt revben; den som försöker räta ut det, knäcker det". Den unga föräldralösa Ebla rymmer hemifrån då hennes farfar lovar bort henne till en äldre man. För en kvinna är livet i Somalia alltid präglat av underkastelse. Trots brist på utbildning kämpar Ebla för sin värdighet och rätten att skapa sitt eget liv. Ett fängslande kvinnoporträtt i en främmande värld.


Förändringar av Ama Ata Aidoo

Förändringar är en lättläst, engagerande, osentimental berättelse som belyser den afrikanska kvinnans kamp för ökad frihet och självständighet. Här får vi möta tre kvinnor som på olika sätt försöker skaffa sig ökade möjligheter att styra över sina liv och samtidigt uppleva trygghet, närhet och kärlek. Denna ekvation är inte lätt, vare sig i Afrika eller i vårt land.


Atlantens mage av Fatou Diome

Berättaren Salie, från Senegal, lever i Paris sedan några år. Hemma i byn finns hennes lillebror Madicke och mormodern. Diome skildrar människans existentiella kris och identitetsförvirring i exilen på ett mycket realistiskt sätt. Man hör inte längre hemma någonstans. Likt många invandrare upplever Salie att hon vunnit sin frihet i det nya landet, till priset av ensamhet och utanförskap.

onsdag 22 december 2010

Jullov och läsning

Äntligen jullov! Hösten/vintern har varit tung eftersom jag drabbats av mängder av infektioner. Nu ska det bli så skönt att bara vila, läsa och njuta av ledigheten. Julstress bye bye, huset är rent så det duger och alla klapparna inpackade.

Just nu läser jag böcker som jag tycker passar julen väl - fantasy för barn. Har nu snart läst ut fjärde delen av Narnia-böckerna (av C S Lewis) och gillar dem skarpt. Fast genusmässigt har de inte åldrats med behag, har hittat flera meningar jag definitivt inte kommer att läsa högt för dottern. Tösen har dock fullständigt snöat in på Nalle Puh. Hon vill inte läsa något annat just nu. För övrigt kämpar jag på med Anna Karenina. Problemet med boken är inte dess innehåll - den är faktiskt oerhört bra - utan dess tyngd. Man kan inte läsa den i badet och nästan inte i sängen heller. Undrar om den verkligen blir utläst i år?

tisdag 21 december 2010

Julklappstips - Läsupplevelser

Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis

Ett grundtema i denna roman är att man aldrig kan befria sig från historien. Handlingen och språket präglas av tonårens besinningslösa vrede och en kompromisslös tolkning av omvärlden. Man blir både omskakad och utmattad av mötet med Amy. Kort sagt handlar Himlen i Bay City om människans behov av att vara någon och tillhöra ett sammanhang.


Lark & Termite av Jayne Anne Phillips

En ung man dödas i krigets Korea, samtidigt som hans son föds med en omfattande funktionsnedsättning i USA. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av denna bok till en av årets höjdpunkter.


Andarnas hus av Isabel Allende

Andarnas hus handlar om en udda familjs öden under flera generationer. Vi får möta den koleriske Esteban, den klärvoajanta Clara och deras barn och barnbarn i en helt underbar latinamerikansk skröna som utspelar sig mot bakgrund av landets (Chiles) politiska situation. Härlig blandning av realism och magi, berättarglädje och fängslande personporträtt.


En tyst minut av Siegfried Lenz

Det är minneshögtid på skolan, man håller en tyst minut för en älskad, avliden lärarinna. Bland de sorgfyllda lärarna och eleverna finns en som sörjer mer än de andra, Christian. Han tänker tillbaks på sommaren, som han tillbringat med Stella, sommaren då de blev ett älskande par. En tyst minut är en ömsint och vemodig skildring av den första sköra förälskelsen.


En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe

Möt åtta kvinnor i deras vardag och i deras livsavgörande ögonblick. Novellerna innehåller upplysta ögonblicksbilder, där varken historia eller framtid spelar någon roll. På något, närmast magiskt, sätt uttrycker författaren allt som är värt att veta om livet, i några korta rader. Som läsare blir man andlöst betagen av de här unika kvinnoporträtten och den poetiska texten.


Sultanbrudens skugga av Assia Djebar

Den välutbildade, emanciperade Isma önskar lämna sin make. För att bli fri agerar hon äktenskapsmäklerska och ordnar en ny hustru till honom. För den fattiga, unga Hajila innebär äktenskapet välstånd och instängdhet. Så småningom lockas hon att gå ut. Det här är en skildring av våld och förtryck, blandat med ett stråk av hopp - ett skimmer från sagans värld.


Den stulna romanen av Nawal El Saadawi

Här möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Berättelsen skrider långsamt framåt, byter fokus, tidsperspektiv och interfolieras av drömliknande sekvenser. Språket är vackert, poetiskt, uttrycksfullt, det är en ren njutning att läsa denna text. Samtidigt rymmer romanen en intressant skildring av ett Egypten statt i förändring, av ett samhälle i kaos.


Mot ännu en sommar av Janet Frame

Författaren Grace Cleave lever ett tillbakadraget liv och deltar inte gärna i det sociala livet. Mot ännu en sommar är en inträngande porträtt av en ensam kvinna, som söker bemästra sina känslor av osäkerhet och utanförskap på olika sätt. Janet Frame skriver en smärtsamt vacker prosa, som väcker känslor och skapar inre bilder hos läsaren. Bör läsas med sinnet öppet för andra verkligheter.


Hunden av Kerstin Ekman

Hunden är en poetisk, dröjande berättelse om en valp som råkar komma bort från sin mamma och husse. Den grå växer upp i skogen och får leva på det naturen erbjuder. Denna korta berättelse innehåller oerhört detaljerade naturskildringar och en underbar gestaltning av hur ett djur upplever världen. Vemodigt och ljuvligt vackert, en berättelse som engagerar.


Utrensning av Sofi Oksanen

Den unga kvinnan Zara har lockats till Europa och tvingats till prostitution och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Små småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. En grym, angelägen historia berättad på ett unikt språk.


Darling River av Sara Stridsberg

Darling River är en, eller snarare, fyra berättelser om tillfångatagna honor, romanen ger oss fyra varianter av ett och samma livsöde, det utnyttjade honbarnets öde. Romanens komposition är genialisk, språket glasklart och läsningen är som ett hårt slag i mellangärdet. Intressanta teman är speglingar, självbilder och instängdhet. Uppskakade bra!

måndag 20 december 2010

Tematrio - Julförberedelser


Förr skulle fisken lutas, fönstren putsas och hela huset fejas. Nuförtiden tror jag - hoppas jag i alla fall - att kraven på julförberedelserna sänkts något. Men, en del traditioner finns kvar, berätta om tre av dem!


1. Julkrubban måste fram, redan till första advent. Jag har en liten som jag hade redan som barn. Till dottern har vi köpt en modernare variant med fina träfigurer.

2. Sill är ett måste till jul, trots att jag får ont i magen av den. Men inläggningen behöver jag inte stå för själv, det gör min mamma.

3. Granen avstod vi under många år, men sedan det kom barn i huset är den en viktig tradition. Var ska annars paketen ligga, som dottern indignerat sa häromdagen. Fast den är inte inne i huset ännu och den ska inte kläs förrän 1 eller möjligen 2 dagar innan jul.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 19 december 2010

Världens mamma och en katt

Världens mamma och en katt av Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson, utgiven av Vombat Förlag, 2010.

Mamma är världens tröttaste mamma, hon orkar inte längre leka i lekparken varje dag och baka bullar. Men mamma är också världens snällaste mamma, även om hon ibland somnar när hon ska läsa för sitt lilla barn. Och mamma kommer aldrig att bli för trött att kramas. Mamma har tappat håret, när det kommer besök brukar hon ta på sig sin peruk. Men när Amir kommer tar inte mamma på sin peruk, han tycker att mamma är fin i alla fall. Ibland är mamma världens dummaste mamma, då blir hennes lilla barn en arg tigerunge som skriker. Mamma blir också arg, men sedan blir de vänner igen.

I den här fina boken berättar ett barn (kön framgår ej!) om sin vardag med en mamma som har blivit så trött. Den vuxne läsaren förstår att mamman sannolikt är allvarligt sjuk, men genom att inte detta uttalas låter man barnen ta till sig så mycket de orkar, i sin egen takt. Detta gör Världens mamma och en katt till en alldeles fantastisk berättelse, som passar alla barn. Som barnpsykolog blir jag alldeles lyrisk över berättelser som tar upp svåra saker, utan att bli övertydliga och utan att rikta sig till en liten snäv grupp. Här tillåts barnen fundera och komma med egna frågor i stället.

Samtidigt som boken väcker funderingar kring mammans trötthet fokuserar den på det vardagliga, sett med ett barns ögon. Livet handlar om lekparker, pussar, grimastävlingar, förskolan och längtan efter en katt. Som vanligt är Murray Brodin/Johanssons böcker normbrytande både i text och bild. Här finns barn och vuxna av olika etniska ursprung och olika kön i roller som inte styrs av våra vanliga förväntningar.

Texten är lättläst och fångar på ett fint sätt barnets tonfall. Illustrationerna är roliga, expressiva och lustfyllda. Dottern (5 år) tycker att boken är rolig, hon fäster sig mer vid de humoristiska momenten i berättelsen än vid funderingar kring mammans trötthet. Det här är dock en bok jag tänker återkomma till när det blir dags att samtala om sjukdomar och sorg.

Sammantaget vill jag rekommendera den här boken till alla förskolebarn, det är en mycket fin berättelse om både det svåra och det roliga i livet.

lördag 18 december 2010

Två fådda och en köpt

Som ni ju märkt har jag snöat in på afrikansk litteratur och här är lite nyskaffning.


Under lejonets blick av Maaza Mengiste fanns med bland de böcker SVDs kritiker rekommenderade, vilket så klart gjorde mig nyfiken. Forum bistod med en recensionsbok, på förlaget kan man om boken läsa:

"Addis Abeba, Etiopien, 1974. Revolutionen har just inletts, kejsaren Haile Sellassie avsätts och folket drömmer om en bättre framtid. Men hoppet vänds till förtvivlan när gerillan inför sitt skräckvälde. Läkaren Hailu väljer till en början att blunda för orättvisorna i hopp om att kunna skydda sin familj. När yngste sonen Dawit går med i den hemliga motståndsrörelsen blir han ursinnig. Riskerna är för stora. Men en dag får Hailu en patient som tvingar honom att ta ställning. Priset han får betala är högre än han någonsin kunnat föreställa sig. Under lejonets blick är en både poetisk och smärtsam berättelse om en tid och en plats som sällan har skildrats i romanform."

Den här romanen verkar både historiskt intressant och litterärt fängslande, tycker jag. Återkommer med synpunkter senare.

Från AML förlag fick jag erbjudande att recensera En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola av Ann-Catrin Malmlöf. Det kunde jag inte motstå och beskrivningen av boken lockar:

"Vem bryr sig om kundvård när det är krig? Den kvinnliga konsulten Gerd Malm reser till Angola för att sprida kunskap om det bästa sättet att behandla och behålla sina telekomkunder. Hon tar sig an uppdraget med öppet sinne och nyfikenhet men det sociala livet utarmas efterhand och verkligheten tränger sig alltför nära. Kundtjänst, kackerlackor, vapen, vänskap och improvisation är viktiga ingredienser i denna berättelse om nutidens Afrika."

I senaste inköpet från Bokus slank det ner en liten bok från En bok för alla, Skyline av Patricia Schonstein Pinnock:

"I ett slitet hyreshus längst upp på Long Street i Kapstaden bor en ung flicka med sin mamma och lillasyster. I huset som kallas Skyline samlas människor från hela den av inbördeskrig och våld plågade afrikanska kontinenten. Nelson Mandelas nya Sydafrika ska bli deras början till ett nytt liv. Ett starkt porträtt av en tonårsflicka och en gripande skildring av Sydafrika efter apartheid. Sydafrikanska Patricia Schonstein Pinnock har främst skrivit barnböcker. Skyline är hennes första roman för vuxna."

Har någon av er läst de nya böckerna? Eller har ni kanske tips på annat afrikanskt jag inte bör missa?

fredag 17 december 2010

Julklappstips - Dystopier

Vägen av Cormac McCarthy

En far och hans son vandrar genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. I denna postapokalyptiska värld överlever den starke, här finns inte längre några lagar eller någon moral. Vägen är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång.


1984 av George Orwell

1984 utspelar sig i en framtid, där världen genomlidit ett världskrig och styrs av tre totalitära stater. Winston Smith står inte ut med att leva på ett så kontrollerat och begränsat sätt, han drömmer om frihet och kärlek. Att undgå tankepolisen är dock i längden inte möjligt. Skrämmande likt vårt nutida samhälle där begreppens betydelser förvrängs för att passa makthavarna.


Corpus Delicti av Juli Zeh

Corpus Delicti är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Förnuftet, den "rena vetenskapen" råder, människorna detaljstyrs och staten har total kontroll. Sammantaget är Corpus Delicti en fängslande, aktuell och intelligent roman med spännande handling, komplexa huvudpersoner och något viktigt att säga.


Kallocain av Karin Boye

Kallocain är en skrämmande dystopi om ett samhälle där Staten har ett tekniskt fulländat kontrollsystem och där individen ständigt kan övervakas. Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall uppfunnit ett serum får människor att blotta sina innersta tankar och känslor. Det visar sig dock att många har en hemlig längtan efter frihet och kärlek...

torsdag 16 december 2010

På spåret - Spelboken

På spåret är ett av få TV-program jag verkligen brukar titta på. På grund av min förkärlek för programmet tackade jag så klart ja när jag blev erbjuden möjlighet att recensera boken/spelet På spåret - 2500 frågor till hemmakupén, utgiven av förlaget Max Ström, 2010. Uppenbarligen har förlaget kontaktat många av oss bokbloggare och det leder naturligtvis till en mängd liknande recensioner, här kommer således ytterligare en.

På spåret - 2 500 frågor för hemmakupén är både en bok och ett spel. Den innehåller, som väl framkommit, 2500 frågor indelade i sju frågekategorier: Sverige, Europa, Världen, Historia, Kultur och Nöje, Sport samt Djur, Natur och Vetenskap. En del av frågorna är lätta, en del helt omöjliga och merparten ganska lagom svåra. I nedre högra hörnet sitter en liten spelmodul och det är denna som är den verkliga finessen. Denna modul väljer slumpmässigt ut frågor, man knappar in sitt svarsförslag och får besked om huruvida detta var korrekt eller inte. Man kan vara två, eller två lag, som spelar, modulen håller då reda på ställningen. Men, den stora behållningen för mig har varit att leka alldeles själv med boken/spelet. Det är svårt att sluta när man börjat, i alla fall om man är nördigt intresserad av många saker och gillar att utmana sig själv.

Som ni kan förstå finns det mycket jag verkligen uppskattar med den här spelboken, men jag måste även säga att den inte levde upp till mina förväntningar. Det som gör På Spåret unikt är ju just de kluriga ledtrådarna och den klassiska frågan "Vart är vi på väg?". Detta delmoment finns inte alls med i boken.

Sammantaget tycker jag helt klart att bokens positiva egenskaper överväger. Jag gillar spelmodulen som hindar mig från att fuska (vilket jag annars gärna gör) och hela konceptet är nördigt nog att passa mig perfekt. Den här boken/spelet kommer att roa oss under hela julhelgen.

onsdag 15 december 2010

En dag

En dag av David Nicholls, utgiven av Printz Publishing, 2010.

Den 15 juli 1988 utexamineras Emma och Dexter från universitetet. De har inte umgåtts under studietiden, men tillbringar den sista natten tillsammans. Dagen därefter börjar Livet med stort L och kanske kommer de aldrig mer att träffas. Men mellan Emma och Dexter utvecklas en stark vänskap, som kommer att bestå under många år. Läsaren får möta Emma och Dexter just den 15 juli under de kommande åren, för att ta del av vad som hänt i deras liv. Vi får inledningsvis följa Dexter i hans jakt på berömdhet och droger och Emmas slit för att få ihop till hyran. Så småningom förändras dock deras liv, de utvecklar nya sidor och deras relation får nytt innehåll.

Hur ska jag nu kunna skriva något intressant om denna populära roman, något som inte redan sagts? Eller, det kanske jag faktiskt inte måste? Inte heller i den följande recensionen kommer det att finnas några större invändningar eller någon negativ kritik, trots att En dag klart ligger vid sidan av det jag brukar tycka om. Men något i denna roman bryter ner motståndet, något väcker engagemang och något gör att man inte kan lägga ner boken när man börjat läsa den. Jag tror att detta något helt enkelt stavas Dex och Em. För det författaren verkligen lyckas med är att levandegöra Dex och Em, efter några trevande inledande kapitel tänker jag på dem som mina vänner. Framför allt är En dag en emotionell resa, en nostalgitripp, en berättelse som väcker starka känslor. Man blir arg på Dex när han är hänsynslös, ytlig och ansvarslös och man blir irriterad på Emma när hon beter sig som ett mähä. Man blir också glad när de lyckas med något, när de utvecklas och när de finner kärleken.

En dag är kanske närmast att kategorisera som "feel-good-litteratur", det är en romantisk komedi, en rapp relationsroman. Författaren har tidigare skrivit manus till det oerhört populära TV-serien Cold feet - Kalla fötter - och tonen i En dag påminner starkt om denna. Tyckte man om TV-serien, tycker man om den här boken. En dag kommer även den att filmatiseras och det är en film jag har höga förväntningar på. Men, skynda er att läsa boken först!

För den som själv blivit vuxen under den tidsperiod romanen omfattar, aktiveras igenkännande många gånger. Här finns mängder av tidsmarkörer i form av kulturella och/eller politiska händelser, man känner igen attitydförändringar, man känner sig helt enkelt hemma i boken. Texten är mycket lättläst, den har ett driv som i rask takt för läsaren framåt. Dialogerna är kvicka, slagfärdiga skulle man nog kallat dem för hundra år sedan.

Genom att bara låta oss få möta Emma och Dexter en dag per år blir deras rörelse mot varandra och från varandra mycket tydlig. Detta är i mitt tycke ett genialiskt grepp av författaren. Handlingen blir dessutom mycket komprimerad, det här är nog det närmaste "effektivt" berättande man komma som författare. "Denna dagen - ett liv", som farbror Melker sa.

Sammantaget måste jag således instämma i hyllningskörerna, det här är en mycket läsvärd roman. Det ska ändå sägas att jag inledningsvis var tveksam och inte förstod uppståndelsen kring boken, en "När Harry mötte Sally-kopia" var första intrycket. Men under vägen blev jag lika begeistrad som alla andra och nu kan jag inte göra annat än att reservationslöst rekommendera denna roman.

tisdag 14 december 2010

Julklappstips - Klassiker

Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald

Den store Gatsby är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner, bland annat känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller dock också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."


Easter Parade av Richard Yates

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." Författarens styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt. Även om boken saknar spänning i vanlig mening är det en sträckläsare.


Främlingen av Albert Camus

"Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman om främlingskap bör läsas och begrundas av alla.


Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff handlar om Raskolnikov, en fattig före detta student, som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Efter mordet drabbas Raskolnikov av förvirring och ånger, han pendlar mellan megalomani och melankoli. Romanen är en mycket intressant psykologisk studie, som känns förvånansvärt nutida. En klassiker värd namnet.


Penelopiaden av Margaret Atwood

Här återberättas Homeros äventyrsfyllda myt om Odysseus utifrån ett kvinnligt perspektiv. Vi får lära känna hustrun Penelope som ung och vi får följa hennes möte med maken och flytten till Ithaka. Penelopiaden är en skickligt vävd gestaltning av kvinnans situation både under antiken och i samtiden. Språket är enkelt och precist, berättelsen engagerande och temat intressant.


Lolita av Vladimir Nabokov

I korthet handlar Lolita om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Romanen består av Humberts dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Han skriver för att rättfärdiga sig och hans skönmålningar och falsifikationer är makalösa. Detta är ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, skriven på ett underbart språk.


Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? Den moraliska frågan grubblar Doktor Glas över då den förtjusande Helga behöver hans hjälp att lämna sin vämjelige make, pastor Gregorius. Denna klassiker var oerhört provocerande för sin samtid. De teman som skildras är dock tidlösa och lika aktuella idag. Språket är fantastiskt vackert.


Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Det är den stora omvandlingens tid och nya möjligheter öppnar sig. Den unge Henning far till Stockholm för att arbeta och skapa en ljus framtid. Han får slita hårt, men också uppleva vänskap och kärlek. Boken är en rakbladsvass analys och skildring av urbaniseringens och industrialiserings förödande konsekvenser för människans livsvillkor.


Barn av sin stad av Per Anders Fogelström

Stockholm är en stad i våldsam utveckling och arbetarklassen växer fram. Livsvillkoren för barn i rikemansfamiljer och barn till arbetare är väsensskilda. Lotten har blivit änka och bor med barnen på Söder. Äldste sonen August har adopterats av en grosshandlarfamilj, dottern Emelie sliter i fabrik för att bidra till familjens försörjning.


Minns du den stad av Per Anders Fogelström

Med det nya seklet föds ett nytt samhälle, en ny stad. Under 1900-talets första år blir Stockholm en storstad. Det är en tid fylld av krig, kriser och oro men också av stora framsteg som allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag. Vi får följa Emelie som arbetar hårt för att försörja de sina och vi får följa den gren av släkten som blivit borgerlig och välbärgad.


I en förvandlad stad av Per Anders Fogelström

Under åren 1925 - 1945 sker stora förändringar i Stockholm som påverkar människornas livssituation på djupet. Emilie är familjens fasta punkt under krisåren och i världskrigets skugga. Den borgerliga grenen av familjen har redan tidigare kunnat njuta av stadens utveckling, nu börjar även arbetarna att kunna ta del av de nya möjligheterna. Livet förändras i rask takt.


Stad i världen av Per Anders Fogelström

Den sista boken i Fogelströms serie om Stockholm utspelar sig under åren 1945 till 1968. Stockholm förvandlas i rasande takt till en modern storstad, världen krymper genom ny teknik och man befinner sig plötsligt mitt i världen. Hela serien är en fantastisk skildring av hur välfärdssamhället byggdes upp och hur människans livsvillkor förändrades.

måndag 13 december 2010

Julklappstips - Deckare/Spänning

De ensamma av Håkan Nesser

En fallolycka utgör inledningen på denna mycket välskrivna, intelligenta berättelse. Gunnar Barbarotti och Eva Backman börjar utreda ärendet och stöter snabbt på tecken att allt inte är så enkelt som det ser ut. Parallellt med polisutredningen får vi följa en grupp unga människor på 60-talet. Oerhört fängslande personbeskrivningar, en av Nessers bästa romaner.


De sex misstänkta av Vikas Swarup

"Alla dödsfall är inte jämlika. Det finns ett kastsystem även när det gäller mord." Så inleds romanen om mordet en inflytelserik industrimagnat med ett omfattande syndaregister. Vicky Rai frias från ett mord han begått och då han firar detta blir han själv mördad. Det visar sig att sex av hans gäster bär vapen. Rafflande, intelligent mordgåta och satirisk samhällskritik.


Främlingen i huset av Sarah Waters

Vad har egentligen hänt med ägarna till Hundreds Hall, varför har godset fått förfalla så? Och vad kommer att ske med byns unge läkare när han blir indragen i familjen Ayres liv? Främlingen i huset är en spännande sträckläsare med genomtänkt intrig och nyanserade personbeskrivningar. Olycksbådande stämning och fantasieggande miljöbeskrivningar.


Döden skall du tåla av Karin Fossum

En liten flicka ligger och sover i sin barnvagn, medan mamman fixar fint i hemmet. Men något lurar där ute, något som inte vill väl. Romanen är psykologiskt rafflande liksom de andra böckerna om poliserna Sejer och Skarre. Förutom att skapa nyanserade personbeskrivningar ligger författarens styrka i att kunna försätta läsaren i ett tillstånd att bävan inför det oundvikliga.


Mordbyn av Andrea Maria Schenkel

En dag kom åttaåriga Marianne inte till skolan, vad kan ha hänt henne och familjen? Genom att lyssna på många olika berättarröster får läsaren ta del av de ohyggliga händelser, som utspelade sig i den lilla tyska byn, där livet äntligen sett ut att ha återgått till det normala efter krigets fasor. Kuslig stämning, långsamt berättartempo och spänning på hög nivå.


Mörkt vatten av Joyce Carol Oates.

På väg hem från en fest kör den berusade senatorn ner i vattnet. Medan han lyckas ta sig ur bilen sitter den unga Kelly fast. Rasande kritisk är författaren mot överhetens cyniska utnyttjande och den undergivnas lojalitet och offervilja. Omkvädet "det mörka vattnet fyllde hennes lungor och hon dog" väcker fasa, man värjer sig mot det man vet ska komma. En sträckläsare.

söndag 12 december 2010

Kritikerna på SvD tipsar

SvDs kritiker väljer årets favoriter och här kan man hitta många godbitar. Nedan följer först de även jag har läst och recenserat, därefter de jag verkligen är intresserad av att läsa.

Sofi Oksanen: Utrensning
Chimamanda Ngozi Adichie: Lila hibiskus
Muriel Barbery: Smaken
Catherine Mavrikakis: Himlen i Bay City
Jayne Anne Phillips: Lark & Termite
Marie Ndiaye: Tre starka kvinnor
Richard Yates: Easter Parade
Tahar Ben Jelloun: Min mamma
Janet Frame: Mot ännu en sommar

Maaza Mengiste: Under lejonets blick
Asli Erdoğan: Staden i den röda kappan
Sigrid Combüchen: Spill. En damroman
Harper Lee: Dödssynden
Alexander Solzjenitsyn: I den första kretsen
Roberto Bolaño: 2666
John Steinbeck: Vredens druvor
Alain Mabanckou: Ett piggsvins memoarer

lördag 11 december 2010

Enkäterat

Mer enkätfrågor av Bokbabbel, alltid roligt att få möjlighet att uttrycka sina synpunkter :-)

1. Den bästa boken du läste förra året?
Om natten i Chile av Roberto Bolaño, en nattsvart bikt, med tragikomiska inslag, skriven på att makalöst språk.
2. En bok du läst fler än tre gånger?
Som barn säkert massor av böcker, som vuxen Harry Potter :-)
3. Din favoritbokserie?
Stad-serien av Fogelström och Utvandrarserien av Moberg är i särklass, tycker jag.
4. Din favoritbok ur favoritbokserien?
Mina drömmars stad av Fogelström.
5. En bok som gör dig glad?
Böckerna om Mumin gör mig glad, just nu läser jag Det osynliga barnet.
6. En bok som gör dig ledsen?
Flugornas herre av William Golding, som skildrar människans "sanna natur". Nej, det kan jag faktiskt inte tro.
7. Mest underskattade bok?
Afrikansk litteratur.
8. Mest överskattade bok?
Milleniumtrilogin...
9. En bok du inte trodde du skulle gilla men kom att älska?
Jag trodde inte att jag skulle kunna tycka om Lolita av Vladimir Nabokov, men det är en helt fantastisk skildring av en pedofils tankesystem, skrivet på underbart vacker prosa.
10. Favoritklassiker?
Barabbas, berättelsen om rövaren som blev frigiven i stället för Jesusu, skriven av Pär Lagerkvist, är en vacker berättelse om människans sökande och längtan efter Gud och om svårigheten att tro.
11. En bok du hatade?
Kommer ihåg att jag avskydde A Farewell to Arms, numer avskyr jag romaner som på ett manipulativt, spekulativt sätt beskriver olika varianter av sexuella övergrepp, typ Milleniumtrilogin.
12. En bok du älskade men som du inte längre älskar?
På andra sidan midnatt av Sidney Sheldon...
13. Din favoritförfattare?
Selma Lagerlöf.
14. Din favoritbok av favoritförfattaren?
Jerusalem.
15. Din manliga favoritkaraktär?
Rhett Butler, naturligtvis, tätt följd av Sejer och Skarre.

fredag 10 december 2010

Bockfesten - filmen

Bockfesten, baserad på en roman med samma namn av Mario Vargas Llosa

Urania återvänder till sitt hemland och till sin far för första gången på 30 år. Fadern fyller år och under festen får vi ta del av landets och familjens historia, via återblickar. Fadern var en gång i tiden diktatorn Trujillos högra hand, men likt de flesta andra föll han i onåd. För att försöka blidka diktatorn erbjöd han honom den yttersta gåvan - dottern. Samtidigt hade dock en grupp män slutit sig samman för att göra sig av med diktatorn och ta över makten.

Det här är en film som till viss del är spännande, till viss del obegriplig. Jag utgår från att författaren Mario Vargas Llosa skriver en hel del om faderns tankar inför beslutet att offra dottern, detta saknas dock i filmen. Författarens styrka beskrivs ofta i termer av att skildra relationer mellan män, tyvärr finns inget av detta heller med i filmen. Dessutom är karaktärerna grovt tillyxade, de är onda eller goda. Som ni förstår har jag inte läst boken, men jag tror ändå att jag kan våga mig på att råda er att göra det i stället för att se filmen.

Nobeltemat

Nobeltemat på min blogg har fört en tynande tillvaro under det gångna året, jag ska försöka råda bot på detta nästa år. Tyvärr blev jag inte heller särskilt inspirerad av valet av årets Nobelpristagare och jag blir än mer irriterad när "de lärde" förklarar att jag uppfattat honom fel. Tänk att jag inte visste att det fanns rätt och fel när det gäller litteratur... I vilket fall spelade jag in Bockfesten igår och den ska jag titta på under dagen - om inte skidskyttet lockar mer. Senare idag ska jag naturligtvis se alla prisutdelningar, tal och bankett. Nästa år skulle jag vilja gå på Nobelfesten, finns det ingen som kan ordna in mig på något vis?

torsdag 9 december 2010

Mitt änglafönster (och lite gnäll)

Snuvig, febrig och lite melankolisk är jag idag. Framför allt tycker jag synd om mig själv, som är för sjuk att orka läsa. Tittar på gamla Harry Potter-filmer i stället. Nåväl i stället för att bara gnälla tänkte jag visa er min fina änglafönster. I år har jag hittills införskaffat två nya änglar, den fina ängeln som hänger i fönstret vann jag hos Tekla Maräng - tack!

En spik, en ros

En spik, en ros av Madeleine Bourdouxhe, utgiven av Elisabeth Grate, 2010.

I En spik, en ros tecknar Madeleine Bourdouxhe fängslande porträtt av kvinnor. Novellsamlingen innehåller åtta noveller av varierande längd, där vi får möta kvinnor i deras vardag och i deras livsavgörande ögonblick. Novellsamlingen avslutas med den självbiografiska novellen Under Pont Mirabeau som skildrar författarens flykt från Bryssel till Frankrike under andra världskrigets tyska ockupation.

Novellerna i En spik, en ros innehåller en blandning av vardaglighet och omvälvande händelser. Här finns kvinnorna när de stökar i köket, när de älskar passionerat och när de begår mord. Annas kropp löses upp, hon befrias från den när hon dansar. Makens slag återför henne dock till kroppen och vardagen igen. Louise letar efter Bob på olika caféer, efter ett kärleksmöte i en portuppgång är hon återigen ensam. Irène blir slagen med en hammare i huvudet av en okänd man, medan Léa sticker kniven i ryggen på mannen som organiserar strejkbrytarna.

I flera av novellerna är kärleken drivkraften, en kärlek som mer handlar om upplösning och sammanblandning än om vardaglig samvaro. I titelnovellen skildras kärleken mellan Irène och Dany så här:
"Tala om det, förklara för mig, säg något, sa jag, säg något. Han sa ingenting. Vi var inte vana att förklara saker och ting för varandra. Det var som överenskommet att vi förstod dem ändå, nästan utan ord. Så då tänkte jag att det enda jag kunde göra var att gå min väg." (sid 26)

"Han sa inte: jag älskar dig. Han sa: Irène. Och jag sa: Dany. Ibland var vi mitt i kärlekens hjärta, som ett bi i en sluten blomma. Ibland, för det var inte enda skälet till att vi sågs; två händer kan mötas i glädje, och i plåga, och i upprördhet, och i andakt, och i revolt. Men vår kärlek var en helhet. Den rörde vid vårt hopp och vår förtvivlan. För vår kärlek var vild och ren." (sid 27)
I den avslutande, självbiografiska novellen Under Pont Mirabeau berättar författaren om hur hon som nyförlöst, med en liten baby, flyr genom Frankrike. Trots alla strapatser fokuserar författaren på människornas godhet, generositet och hjälpsamhet. Och hon beskriver på ett fantastiskt sätt det mirakel som sker när en liten, nyfödd baby blir en människa:
"... vacker är hon inte, ännu varm av vatten och blod från sin mor, en obestämd, skissartad liten varelse. Något fattas, som ännu inte har uppfyllt henne, befriat henne, rört vid henne med sitt trollspö. I morgon kommer hon att bli vacker, när gryningsljuset har glidit över hennes ansikte, när alla dofter når hennes näsborrar, när hennes kropp får bada i luften som man andas, när en bråkdel av världens tid har torkat hennes hår och slätat ut rynkorna på hennes händer. Då kommer hon att inta sin plats, hon kommer att bli ordentligt inordnad bland bland all världens vackra företeelser, vara en företeelse själv. (sid 121)
Stämningen i berättelserna är laddad, texten är förtätad av betydelser. Novellerna innehåller upplysta ögonblicksbilder, där varken historia eller framtid spelar någon roll. På något, närmast magiskt, sätt uttrycker författaren allt som är värt att veta om livet, i några korta rader. Hela universum finns här sammanpressad i ett kort ögonblick i en kvinnas liv. Som läsare blir man andlöst betagen av de här unika kvinnoporträtten och den poetiska texten.

onsdag 8 december 2010

Om jag skulle läsa fantasy...

... vad skulle ni då rekommendera? Jag är lite sugen på att läsa mer fantasy, men vet inte var jag ska börja. Jag har läst Sagan om ringen (2 ggr) och Harry Potter (4 ggr) och gillat dem (uppenbart kanske, med tanke på omläsningarna). Jag har också läst (för rätt länge sedan) Mallorea och Belagarion-sagorna, men de tyckte jag inte var särskilt bra. Jag tycker både om tanken på en helt ny värld, som i Tolkiens värld, och Rowlings extra "lager" i den vanliga världen. Vill ha något fängslande, spännande, lättläst och välskrivet. Tips?

Timmen mellan hund och varg

Lyssnar för närvarande på Sissela Kyles uppläsning av Silke Scheuermanns Timmen mellan varg och hund. I början lyssnade jag med viss tvekan, men drygt halvvägs in i boken måste jag säga att detta var en positiv överraskning. Man skulle kunna säga att boken på ytan handlar om två systrar med en trasslig uppväxt. Men boken handlar också om människors svårigheter att skapa sammanhang i sina liv, att vara i centrum och styra över sina val. Dessutom innehåller den här boken något i mitt tycke mycket unikt - bra sexscener. Här gestaltas upplevelsen av att ligga utan romantiserande och utan explicita beskrivningar. Ibland kan känslan av ha sex upplevas som "ett positivt kollegialt samarbete, där båda parter är nöjda med sin prestation". (ungefärligt citat).

tisdag 7 december 2010

Första julklappen

Tomten kom tidigt i år! Under gårdagen sågs en rödklädd man smyga omkring i byn och vid en närmare undersökning upptäckte jag ett paket i brevlådan. Paketet innehöll En dag av David Nicholls, just den bok jag önskat läsa under julledigheten. Då jag kikar lite på omslaget, upptäcker jag något som gör boken ännu mer oemotståndlig, författaren har tidigare skrivit manus till den bästa TV-serie jag sett, Cold feet. Men, varför - varför - var Rachel tvungen att dö, David!? Tack Tomten, alias Printz Publishing, för årets första julklapp.

I skuggan av min bror

I skuggan av min bror av Uwe Timm, utgiven av Thorén & Lindskog, 2010.

I den här självbiografiska romanen berättar författaren om sin uppväxt, sin familj och framför allt om den äldre brodern Karl-Heinz. Karl-Heinz ansluter sig som 18-åring frivilligt till Waffen-SS, han skickas till östfronten, där han blir skadad och senare avlider. Kvar efter brodern finns några småsaker i en låda, några brev och en dagbok. Efter broderns död och tyska rikets fall förändras fadern till en skugga av sitt forna jag. Karl-Heinz var hans favorit, den som bar hoppet om en glansfull och ärorik seger. Hemmet i Hamburg har bombats och familjens körsnärs- och konserveringsfirma går allt sämre. Modern och barnen lämnas att försöka hantera sorgen, medan fadern i allt högre grad söker alkoholens lindring.

Med utgångspunkt från den egna familjen och broderns dagbok skapar författaren en mycket intressant, nyanserad skildring av människorna under andra världskriget. Genom hela berättelsen skymtar frågeställningar om hur alla övergrepp kunde ske, författaren utger sig dock inte alls för att ha några svar. Ändå tycks han vara något på spåret när han beskriver hur hela tillvaron präglades av våld, barn blev ordentligt agade både i hemmen och i skolan.
"Våldet i hemmet och på gatan hade sitt rättfärdigande i statens våld och politikens beredskap till våld. Krigsberedskapen." (sid 153)
En annan viktig faktor är synen på lydnad. Plikt och mod var nära förbundna med lydnad; att ge sitt liv för staten var mod, civil olydnad och ordervägran var dess motsats. Flera gånger under berättelsen återkommer författaren till det faktum att soldaterna i Babi Jar kunde vägra att avrätta judarna, utan att det kostade dem särskilt mycket. Ändå var det försvinnande få som vägrade.
"Och inget, det är den djupa, skrämmande insikten, inte bildning, inte kultur, inte det så kallat andliga, kunde skydda mördarna från att begå dessa illdåd." (sid 62)
Det finns uppenbara likheter mellan Uwe Timm, Le Clézio (Afrikanen) och Amos Oz (En berättelse om kärlek och mörker) i sättet att nyanserat och eftertänksamt porträttera sina fäder. De här författarna räds inte att se och beskriva sina fäders mindre aktningsvärda drag, samtidigt präglas texterna av nyfikenhet och värme. Det som karaktäriserar Timms gestaltning av fadern är frånvaro av sentimentalitet och nostalgi, här finns inga floskler, endast ärliga försök att minnas, förstå och beskriva.
"Försöket att återkalla och minnas ögonblick av riktig närhet, men att värja mig mot sånt som bara är ren och skär nostalgi, lyckas bara när jag tänker på tillfällen, där bara han och jag ensamma gjorde saker tillsammans." (sid 138)
Uwe Timm har en fantastisk förmåga att med små, till synes, enkla medel skapa närhet till läsaren. Läsningen ger mig upplevelsen att ha haft en förtroligt samtal med författaren, ett samtal vari han undersökande och ärligt försökt dela berättelsen om sitt liv med just mig. Det personliga i tilltalet gör boken lättläst, trots tyngden i det den avhandlar.

I skuggan av min bror är helt enkelt en enastående bok. Författaren tecknar en bild av krigstidens Tyskland, som känns trovärdig och nyanserad, samtidigt som han tydligt ger uttryck för sin egen (och vår allas) oförmåga att förstå vad som drev soldaterna att begå de fruktansvärda handlingarna. Hur svårt det varit för författaren att närma sig sin historia, visar sig då han drabbas av en mycket smärtsam hornhinneavlossning, i samband med att han läser texter från tidsperioden. Denna smärta gör det till slut omöjligt för författaren att hålla tillbaks tårarna. Och detta gör det omöjligt för läsaren att hålla tillbaks sina tårar.

måndag 6 december 2010

Tematrio - Syskon

Är det slumpen som styr vilka böcker man läser eller väljer man omedvetet att "tema-läsa?" I vilket fall har tre av de senaste fyra böckerna jag läst, handlat om syskon. En av böckerna är utläst, de andra två är på gång. Dagen tema är således syskon. Berätta om tre böcker ni läst där relationen mellan syskon spelar en framträdande roll!

1. I skuggan av min bror av Uwe Timm har jag alldeles nyligen läst ut, en recension kommer inom kort. I boken berättar Uwe om den äldre brodern, som anmälde sig som frivillig till Waffen-SS och dog på östfronten. Den här är en helt enastående roman, som jag verkligen vill rekommendera.

2. Timmen mellan hund och varg av Silke Scheurmann lyssnar jag på för närvarande. Romanen handlar om hatkärleken mellan den konstnärliga systern Ines och berättarjaget. Dramatik förväntas.

3. Igår kväll började jag läsa Ingen fara av Selma Mahlknecht. Jag önskar verkligen att jag inte behövde arbeta idag, jag vill stanna hemma och läsa. Berättelsen handlar om den komplicerade relationen mellan systrarna Bess och Sandy och deras mormor. Omedelbart fängslande!

Tyskspråkiga var visst de tre böckerna dessutom, undrar om tyskar ofta skriver om syskon?


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

söndag 5 december 2010

Den röda soffan - repris

Den röda soffan av Michèle Lesbre, utgiven av Sekwa, 2009.

I den röda soffan i sin Parislägenhet sitter den gamla damen Clémence, en före detta modist, och väntar. Hon väntar på att få återse sin ungdoms kärlek, Paul, som dödades under den nazityska ockupationen och hon väntar på att grannen och väninnan Anne ska komma och läsa om historiska hjältinnor. Anne läser om kvinnorättskämpen Olympe de Gouges, stråtrövaren Marion du Faouët, och framför allt om Milena Jesenská, som simmade över en flod för att komma till sin älskade. Clémence har på senare tid börjat bli dement och ibland minns hon inte längre vad hon väntar på. Anne väntar också, hon väntar på brev från sin ungdomskärlek, Gyl, som flyttat till Bajkalsjön för att skapa ett liv fyllt av höga ideal och solidaritet. När Gyls brev slutar att komma, besluta sig Anne för att resa med transsibiriska järnvägen för att träffa honom. Under resan tänker Anne mycket på Clémence och på sitt liv. Hon möter nya människor och hon möter också på nytt sig själv.

Den röda soffan är en bok om vänskap och kärlek. Den nära vänskapen mellan två kvinnor ur olika generationer, som möts lite slumpartat, skildras med stor ömsinthet. Den romantiska kärleken, den himlastormande kärleken som kan få en kvinna att riskera sitt liv för att komma till sin älskade, kräver sitt utrymme i romanen. Men även den realistiska kärleken, sorgen över förlorade kärlekar och svårigheten att kombinera kärlek och frihet får sin plats. Hoppet om en bättre värld genomsyrar Den röda soffan, vi får i Annes berättelser möta passionerade, rebelliska kvinnor, kvinnor som kämpade för rättvisa och gav sina liv i denna kamp.

Romanens fokus är resan; den yttre och den inre. Under den långa monotona resan genom ett kalt, enahanda landskap vaggas Anne till ro, hon påbörjar en inre resa som leder till accepterandet av det egna livet. Under läsningen glider personerna i boken undan och mitt eget liv träder i förgrunden. Den röda soffan får mig att fundera över mina egna livsval, den påminner mig att livet är en resa präglad av det förflutna och framtiden, av saknad och nyfikenhet.

Stämningen i Den röda soffan är vemodig, som läsare fylls man av längtan efter en bättre värld. Tempot i romanen är långsamt, språket är vackert och berättelsen berör på djupet. Och slutet är oundvikligen sorgligt, men även livsbejakande.

Den röda soffan är en roman som kommer att följa mig genom livet. Jag kommer att läsa den då och då för att påminna mig om hur livet ska levas. I mitt tycke är Den röda soffan ett litet, lågmält mästerverk.

fredag 3 december 2010

Julenkät

En bokcirkel för allas julenkät fick mig att förstå att jag har en hel del kvar att fundera över när det gäller bokliga julklappar.

1) Vilken bok önskar du dig i julklapp?
Jag önskar mig rätt så många böcker, men överst på listan står 2666 av Roberto Bolaño.

2) Om du fick ge en bok till vilken känd person du vill, vilken person skulle du välja och vilken bok? Skriv gärna varför.
Jag har ingen relation till någon känd person och kan därför inte komma på någon jag vill ge en bok till. Att ge bort böcker är något mycket personligt för mig.

3) Nämn en bok som du tänker ge bort i julklapp
Jag har tyvärr inga läsare att ge presenter till. Inte ens dottern vill ha fler böcker, hon vill numer bara läsa Nalle Puh. Fast det kan väl tänkas att jag köper någon bok till henne ändå, men jag vet inte vilken ännu.

4) Har du någon jultradition som du följer varje jul?
Sedan vi fick barn har det blivit en del traditioner även i vårt hus. Igår bakade vi pepparkakshus på förskolan.

5) vad har du alltid på ditt julbord?
Min mammas underbart goda heminlagda sill, mums! Och skinka så klart.

6) Vad önskar du dig i julklapp utöver boken i fråga 1.
En lång radda andra böcker :-) Och ett Wii-spel (som jag redan köpt mig). Och en ny motionscykel.

torsdag 2 december 2010

Mord i byn

Förr läste jag oerhört mycket deckare, det är nästan så att man kan säg att jag förläst mig på dem. Nuförtiden läser jag deckare när Nesser och Fossum kommer ut med något nytt. Men, nu har jag hittat en ny, riktigt bra deckarförfattare - Andrea Maria Schenkel. Jan tipsade om Mordbyn i samband med att vi listade tyskspråkig litteratur och nu har jag börjat läsa den korta, rafflande berättelse. Tyvärr har jag dragit på mig förpliktelser i livet, så nu måste jag tyvärr sluta läsa och gå till jobbet. Men, på lunchen hinner jag nog läsa ut boken. Det här är (hittills i boken) en av de bästa deckare jag läst.

onsdag 1 december 2010

Jorden Runt 2 - Västeuropa

Vi far hemåt mot västra Europa igen där vi gör stopp i Italien, Frankrike och Tyskland. Hoppas ni hittar något som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Kärleken är dödens motsats av Roberto Saviano (Italien)

I Kärleken är dödens motsats berättar Roberto Saviano om den sjuttonåriga Maria som just mist sin pojkvän Enzo. Liksom många andra arbetslösa unga män i Syditalien hade han tagit värvning i armén. Det fredsbevarande uppdraget i Afghanistan skulle finansiera deras förestående bröllop och utgöra grundplåten för ett banklån. Men under uppdraget dör Enzo i ett sprängattentat. Maria beskriver sin sorg, ensamhet och vilsenhet. Trots sina unga år lever hon som en änka, oftast svartklädd. Hon vill inte riktigt förstå att Enzo är död.

Maria minns orden i en vacker sång Om kärleken är dödens motsats av Sergio Bruni och är övertygad om att hon kan hålla kvar Enzo, slita honom från döden genom att fortsätta älska honom. Det enda som hjärtat fortfarande lyssnar till och förstår: dödens motsats.



Ungdomens bröd av Heinrich Böll (Tyskland)

Ungdomens bröd är en kärleksroman som utspelar sig under tidigt femtiotal i Tyskland. Nödåren efter kriget är över, man blickar framåt och hyllar de värden produktionen och konsumtionen skapar. När bokens huvudperson, den unge Walter, träffar Hedwig och blir förälskad inser han att det tomrum han har inom sig endast kan fyllas av äkta och djupa känslor som kärlek och vänskap. En insikt som får honom att ompröva vad som är viktigt och värdefullt i livet.

Böll fick Nobelpriset 1972 med motiveringen:"för en diktning som genom sin förening av tidshistorisk vidsyn och ömsint gestaltningsförmåga verkat förnyande inom tysk litteratur".


Den röda soffan av Michèle Lesbre (Frankrike)

Anne har inte hört av sin gamla kärlek Gyl på veckor. Han har flyttat till en liten by vid Bajkalsjön för att leva enligt sin ungdoms ideal. När hans brev upphör att komma blir Anne orolig och tar transsibiriska järnvägen för att söka upp honom. Under resans gång återvänder hon ständigt i tanken till Clémence, den gamla damen i grannvåningen i Paris. Hon sitter nog i sin röda soffa och väntar otåligt på att få höra mer om kvinnorättskämpen Olympe de Gouges, stråtrövaren Marion du Faouët och framför allt om journalisten Milena Jesenská som simmade över floden Moldau för att träffa sin älskade. Anne brukar läsa högt för Clémence om dessa starka och rebelliska kvinnors livsöden och de har utvecklat en innerlig vänskap. Ju närmare Anne kommer Gyl, desto mindre viktigt blir det för henne att återse honom. Genom möten på tåget och på stationerna, landskapen som sveper förbi och böckerna hon läser släpps hennes tankar fria. Hon finner något annat än det som förde henne ut på resan: meningen med att fortsätta trots förlorad kärlek, misslyckade revolutioner och tidens gång.

Michèle Lesbre (f 1947) bor i Paris och arbetade tidigare som förskollärare. Hon debuterade som författare 1991. "Den röda soffan" släpptes 2007 och var hennes tionde bok. Den fanns med bland finalisterna till Goncourtpriset 2007.

"... ett litet, lågmält mästerverk."/Lyrans Noblesser (min blurb)