Läslistor

söndag 31 oktober 2010

Mitt resstopp i Nordamerika

Resstoppet i Nordamerika präglades av en stark lust att läsa andra böcker än de jag själv valt ut. Och när det gäller bokval väljer jag ofta att följa lustprincipen. Därför valde jag bort Auster och läste i stället Mavrikakis och Jong.

Och var hör du hemma? av Anne Tyler (USA)

De två koreanska babyflickorna anländer sent på kvällen till flygplatsen i Baltimore, där de tas emot av de blivande föräldrarna. Trots att de båda familjerna inte har något gemensamt inleds här en långvarig vänskap. Och var hör du hemma? är en humoristisk, emellanåt satirisk, berättelse som belyser den amerikanska livsstilen och skildrar kulturkrockar. Författarens styrka är att skildra det vardagliga, hon är de små medlens mästare.


Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro (Kanada)

Denna novellsamling innehåller nio noveller, som handlar om kvinnors liv, drömmar, förhoppningar och sorger. Relationer är i fokus och Munro gestaltar hur kvinnornas val påverkar livets gång. Tonfallet präglas av svårgripbar melankoli, närhet och realism. Tempot är lite dröjande och språket precist. Novellerna speglar det oförutsägbara, det mänskliga. Munro porträtterar sina huvudpersoner med sådan skärpa att man upplever dem som vänner.


Här är några fler nordamerikanska böcker jag läst under året, som jag gärna vill rekommendera.

Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis (Kanada)

Amy växer upp i en liten amerikansk håla, där hon kämpar för att skapa en identitet trots att hennes bakgrund hålls hemlig. I romanen skildras hur man aldrig kan befria sig från historien. Handlingen och språket präglas av tonårens besinningslösa vrede och en kompromisslös tolkning av omvärlden. Man blir både omskakad och utmattad av mötet med Amy. Kort sagt handlar Himlen i Bay City om människans behov av att vara någon och tillhöra ett sammanhang.


Penelopiaden av Margaret Atwood (Kanada)

I Penelopiaden återberättar författaren Homeros äventyrsfyllda myt om Odysseus, sedd utifrån ett kvinnligt perspektiv. Vi får lära känna hustrun Penelope redan i hennes ungdom, vi får följa hennes möte med den blivande maken och flytten till Ithaka. Penelopiaden är en skickligt vävd gestaltning av kvinnans situation både under antiken och i samtiden. Språket är enkelt och precist, berättelsen engagerande och temat intressant.


Vägen av Cormac McCarthy (USA)

En far och hans son vandrar genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. I denna postapokalyptiska värld överlever den starke, här finns inte längre lagar och moral. Vägen är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång. Stämningen är suggestiv, närmast hypnotisk i sin tomhet, författaren har vävt en väv så tät att man blir helt instängd i den.


Vad jag älskade av Siri Hustvedt (USA)

Vad jag älskade handlar om vänskapen mellan två män - Leo och Bill - om deras äktenskap och deras söner. Inledningsvis ger boken ett rätt så pretentiöst intryck, men det kommer en vändning i handlingen och därefter är romanen helt lysande. Författarens styrka är framför allt att på ett lyhört sätt gestalta den vanliga människan med hennes rädslor, styrkor och brister. Det här är en oerhört fin skildring av livets svårigheter och glädjeämnen.


Påminnerskan av Anne Tyler (USA)

Anne Tyler är en av mina favoritförfattare och en mycket pålitlig sådan. Hennes romaner är skickligt komponerade, hon formar sina huvudpersoner med sympatisk värme och varsamhet. Texterna är lättlästa och innehåller mer klokheter än man i förstone inser. Berättelsen om pensionären Liam, med sin partiella minnesförlust, är underfundig och underhållande. Romanen kan beskrivas som en utvecklingsroman, som utspelar sig i pensionsåldern.


Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald (USA)

"Gatsby" är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner, känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. Detta är en läsvärd klassiker, som stannar kvar hos läsaren länge efter att de sista tonerna klingat ut. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."


Easter Parade av Richard Yates (USA)

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." I romanen får vi följa systrarna Emily och Sarah från 1930- till 1970-tal. Skildringen av den amerikanska medelklassen och förändringen över tid är intressant. Författarens styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt.


Mörkt vatten av Joyce Carol Oates (USA)

På väg hem från en fest kör den berusade senatorn ner i vattnet. Medan han lyckas ta sig ur bilen, sitter hans unga följeslagerska fast. Rasande kritisk är författaren mot överhetens cyniska utnyttjande och den undergivnas lojalitet och offervilja. Omkvädet "det mörka vattnet fyllde hennes lungor och hon dog" väcker fasa, man värjer sig mot det man vet ska komma. Det här är en skrämmande bra roman, en roman man sträckläser med hjärtklappning.


Rädd att flyga av Erica Jong (USA)

Rädd att flyga kallas ofta feministbibel, den är en utvecklingsroman och en modern klassiker. Den neurotiska Isadora försöker hitta sig själv och sin (kvinno)roll genom att flacka runt i Europa, ha mycket sex och dricka sig berusad varje dag. Liksom alla klassiker rymmer den här romanen många bildande element, här refereras både till litteratur och psykoanalys. Romanens styrka är bland annat dess dräpande beskrivningar av männens domäner.


Lark & Termite av Jayne Anne Phillips (USA)

En ung man stupar i Korea, samtidigt som hans son föds med en omfattande funktionsnedsättning i USA. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Romanen innehåller nyanserade och psykologiskt trovärdiga personteckningar. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av boken till en av årets höjdpunkter.

6 kommentarer:

  1. Det är inte helt enkelt att besvara denna fråga min vän, litterärt sett befinner jag mig i Senegal, men många skulle nog snarare säga att sitter på min vanliga stol framför skrivbordet :-)

    SvaraRadera
  2. Oj vad många nordamerikanska böcker du har hunnit med att läsa.
    Anne Tylers Och vart hör du hemma har jag skrivit om här teklamrng.blogspot.com/2010/10/bokresan-jorden-runt-del-16.html
    Alice Munro läste jag Nära hem och det skrev jag om här
    teklamrng.blogspot.com/2010/10/bokresan-jorden-runt-del-17.html och sist men inte minst Paul Austers
    Illusionernas bok kommer här
    teklamrng.blogspot.com/2010/10/bokresan-jorden-runt-del-18.html
    Blev mycket inspirerad att läsa mer av P. Auster när han var en ny bekantskap för mig, har länge tänkt läsa något av honom men det hade inte blivit av förrän nu.
    Ha det gott:)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    jag har också läst böcker från nordamerika och nu skrivit ett inlägg
    http://blogg.aftonbladet.se/camilla/2010/10/jorden-runt-2-nordamerika

    SvaraRadera
  4. Någon sorts sammanfattning finns hos mig http://www.enligto.se/2010/10/31/passiv-i-nordamerika/

    Är som du rätt kass på att läsa efter en lista, vilket inte betyder att jag inte gillar din läsutmaning...

    SvaraRadera
  5. Vad många fina boktips, en del var helt nya för mig. Blir framförallt sugen på Bay City.

    Själv har jag med stor behållning tidigare läst Vad jag älskade och The great Gatsby. Men Rädd att flyga avskydde jag, fast det var en tolv år sen eller nåt så det kan vara intressant att läsa om den för att se om jag skulle omvärdera den idag.

    SvaraRadera